POBUNA U ZABELI: "MI NAPOLJE - JUL UNUTRA"

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2000.

19:59

Default images
Pregovori Ministarstva pravde i zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda u Pozarevcu zavrseni su oko 18 h, javlja izvestac Radija B92. Ministar Subasic rekao je novinarima da Ministarstvo pravde uvazava zahteve osudjenika, ali ne i nacin na koji je organizovana pobuna. Subasic je rekao da je Ministarstvo spremno da u roku od 24 casa pristupi nacrtu zakona o amnestiji, ako se situacija u zatvorima u Srbiji normalizuje u roku od tri dana. Takodje, predlog Zakona o amnestiji bi se u tom slucaju razmatrao na prvoj sednici novoformirane skupstine Srbije posle izbora 23. decembra. Ukoliko se u roku od tri dana ne smiri situacija Ministarstvo nece imati osnova da pristupi izradi zakona. Nakon konferencije za novinare ministri su otputovali u Nis. Bunt u zatvoru u Zabeli jos nije okoncan, a u vecernjim satima krizna sitaucija je bila u proizvodnom pogonu "Preporoda", firme u sklopu Kazneno-popravnog zavoda. U zatvoru u Pozarevcu je od 1250 zatvorenika njih oko 600 u pobuni, izjavio je pre podne upravnik zatvora, Stipe Marusic, prenosi dopisnik ANEM-a. Albanski zatvorenici su pre izbijanje pobune prebaceni izvan zatvora da bi se sprecio eventualni napad na njih. U pozaru su od 10 h bila tri paviljona od ukupno osam u zatvorskom kompleksu gde je vatra ugusena oko 14 h. U dosadasnjim nemirima i tuci koja je izbila izmedju zatvorenika koji su protiv i onih koji su za pobunu, teze je povredjen jedan zatvorenik, dok je jedan zadobio povredu noge. Osudjenici su najavili da do ispunjenja zahteva odbijaju hranu i svake druge aktivnosti.

Grupa osudjenika se pre podne u utorak popela na krov i istakla parole: "Mi napolje, JUL unutra", "Nisu nam dali da glasamo, oni su glasali namesto nas za Milosevica", javila je Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: