KOSTUNICA I KLAJN O USPOSTAVLJANJU ODNOSA BIH I SRJ

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2000.

16:19

Default images
Predsednik Saveze Republike Jugoslavije Vojislav Kostunica izjavio je da je sastanak sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za BiH Zakom Klajnom bio nastavak razgovora koji su nedavno vodjeni u Sarajevu. Sastanak u Sarajevu bio je vazan jer su postavljeni osnovi za uspostavljanje diplomatskih odnosa izmedju SRJ i BIH. Kako javlja Radio B92, Kostunica je rekao da smo, posle razgovora u ponedeljak "mnogo blize resenju". "Zakljuckli smo da je uspostavljanje tih odnosa, kao i specijalnih odnosa izmedju Republike Srpske i SRJ u skladu sa Dejtoniskim sporazumom. Zapravo, i diplomatski odnosi sa Bosnom i Hercegovinom i specijalni odnosi sa RS omogucavaju uspostavljanje neophodne ravnoteze u regionu. Svakako da je potanje dana kada ce ovi odnosi biti usdpostavljeni. Bilo je reci i o drugim pitanjima odnosa BIH i SRJ, ukljucujuci pitanje saobracaja, posebno vazdusnog saobracaja,, predstojecih izbora u BIH...", rekao je Kostunica.

Zak Klajn je istakao da je razmena ambasadora izmedju Beograda i Sarajeva od presudnog znacaja, a da ce se zatim sva otvorena pitanja izmedju dve zemlje resavati na nivou bilateralnih odnosa. Klajn je istakao da ce, pored uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju dve zemlje, od znacaja za narod u RS biti i uspostavljanje posebnih odnosa sa SRJ. On je precizirao da je tokom razgovora sa jugoslovenskim predsednikom bilo reci i o problemu snabdevanja elektricnom energijom, kao i nekim pitanjima oko predajnika Jugoslovenske radio-televizije.

"Kljucna stvar je dramaticna promena u Beogradu. Citav koncept pakta za stabilnost jugoistocne Evrope ne bi bilo moguce ostvariti bez novih vlasti u Beogradu. Sada mozemo da se posvetimo ozbiljnim razgovorima o regionalnim integracijama, odnosno integracijama u Evropu. Oduvek sam zastupao stav da dok u Zagrebu i Beogradu ne budemo imali demokratske vlade, mir u regionu i resavanje problema nece biti moguce ukljucujuci i Bosnu i Hercegovinu. Sada mozemo da pocnemo sa integracijama", rekao je posle sastanka sa predednikom Kostunicom specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija za Bosnu i Hercegovinu, Zak Klajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: