DJUKANOVIC: REFERENDUM JE ZA SADA PREURANJEN

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2000.

09:05

Default images
Crnogorski predsednik Milo Djukanovic izjavio je u nedelju u intervjuu ceskoj televiziji da Srbija i Crna Gora treba da udju u ravnopravnu zajednicu medjunarodno priznatih subjekata sa zajednickom armijom, spoljnom politikom i monetom. U siroj verziji intervjua emitovanoj u emisiji spoljno-politickih komentara, nakon krace u centralnom dnevniku, Djukanovic je dopustio da se "ovakve istorijske odluke mogu resavati opstenarodnim izjasnjavanjem", ali je naglasio da je ideja referenduma sada preuranjena jer on misli da ce "politicka rukovodstva obe zemlje pokazati dovoljnu zrelost da dodju sama do takvog sporazuma koji bi odgovarao svim gradjanima". "Srbija i Crna Gora treba da ostave nesto zajednicko i dalje", rekao je Djukanovic i precizirao: armiju, spoljnu politiku i zajednicku monetu. Za sada, po njegovim recima, jedino sto funkcionise na saveznom nivou su armija i kontrola letenja.

Za Vojislava Kostunicu kao predsednika SRJ izabranog na izborima koje je Crna Gora bojkotovala, po Djukanovicevim recima sigurno ima mesta, "jer on spada u predstavnike novih demokratskih snaga u Beogradu". "Verujem da ce za njega u toj proevropskoj, demokratskoj Srbiji biti mesta. Da li ce to biti funkcija predsednika zajednice Srbije i Crne Gore ili neka druga u sprskoj politickoj strukturi, pokazace vreme", rekao je Djukanovic.

Na pitanje novinara CT1 kako gleda na problem izrucenja Slobodana Milosevica Hagu, Djukanovic je odgovorio da je obaveza pre svih samog Milosevica da stane pred lice pravde u Hagu, tim pre sto tvrdi da je nevin. "Simbolicno bi tako skinuo krivicu za zlocine u Bosni i na Kosovu s ledja svog naroda", rekao je Djukanovic i dodao da "uopste ne sumnja da bi Milosevic trebalo da stane pred lice pravde, svako treba da polozi racune za ono sto je pocinio tokom borbe za svoju domovinu". Milo Djukanovic je ubedjen da je obaveza ne samo Milosevica nego i celog proslog srpskog rukovodstva da izadju pred lice pravde na sudu u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: