Šta će biti ako ne bude rebalansa

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2004.

13:32

Default images

Mlađan Dinkić kaže da neizglasavanje rebalansa budžeta dovodi u pitanje dogovor s Londonskim klubom poverilaca.

Ministar finansija u Vladi Srbije izjavio je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, da će otpis duga Srbiji biti doveden u pitanje. Dinkić je objasnio da do kraja meseca Srbija mora da plati londonskim poveriocima 40 miliona dolara kako bi u novembru počela zamena starog duga za nove obveznice.

"Ako ne platimo tih 40 miliona dolara, a mi u budžetu nemamo tu stavku, dolazimo u problem jer taj ugovor može biti raskinut, ugovor vredan 1,7 milijardi dolara", kaže Dinkić. On je demantovao tvrdnje nekih analitičara da zbog rebalansa budžeta neće biti isplaćivane penzije i plate radnicima u javnim preduzećima. On je naveo da je rebalansom predvidjeno povećanje izdvajanja za penzioni fond i fond za nezaposlene.

"Ako ne bude izglasan rebalans, do kraja godine neće biti isplaćeno pola penzije i jedna naknada za nezaposlene. Ukupni transferi penzionom fondu su ove godine veoma veliki, čak 71 milijardu dinara, a jedna petina budžeta ide na popunjavanje deficita u tom fondu. U Fondu je bilo planirano pet milijardi od privatizacije, ali se slilo samo 1,5 milijardi, pa će nedostajati sredstava za pola penzije u drugoj polovini decembra. Zbog toga smo predložili da rebalansom budu dodate tri milijarde kako bi i ta penzija bila normalno isplaćena. Ako poslanici izglasaju rebalans, penzija će biti isplaćena, a ako ne izglasaju, polovina te penzije neće biti isplaćena, O tome govorimo", kaže Dinkić.

Govoreći o zabrani uvoza automobila starijih od tri godine, Dinkić je ponovio da je ta odluka doneta kako bi bio ublažen rast spoljnotrgovinskog deficita. On je prvi put od donošenja te uredbe objasnio da su alternativa tome još nepopularnije mere. "Već sam rekao da je ta mera iznuđena, ali alternativa je 'zamrzavanje' plata. Ni jedno ni drugo nije dobro. Pripremamo mere vezane za carine jer su carine prošlog avgusta snižene zbog usklađivanja s Crnom Gorom. Sada razmatramo da za pedesetak proizvoda vratimo carine na nivo iz avgusta prošle godine", kaže on.

Dinkić je najavio da će 1. januara, sa uvođenjem Poreza na dodatu vrednost, ponovo početi oporezivanje kompjuterske opreme jer, kako je naveo, tehnički nije moguće ukinuti PDV na računare, kao što je to do sad bio slučaj s porezom na promet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: