Mogućnost da DSS podrži SRS u NS

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2004.

13:02

Default images

Postoji mogućnost da DSS podrži manjinsku vladu radikala u Novom Sadu.

Miloš Aligrudić, šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije, kaže da očekuje da će sporazum DSS i Demokratske stranke o formiranju lokalnih vlasti biti realizovan, ali da to ne isključuje mogućnost da DSS pravi druge sporazume na lokalnom nivou, tamo gde zbog izbornih rezultata sporazum nije moguć ili nije lako ostvariv.

Na pitanje kako će biti formirana vlast u Novom Sadu, Aligrudić kaže da DSS ne mora po svaku cenu da vrši izvršnu vlast. "Mi možemo i moramo da utičemo na obrazovanje svih opštinskih organa i podržimo predlog gradonačelnika ili predsednika opština za formiranje gradskih veća, a da posle toga prestaju sve obaveze. Dakle, prema svakom njihovom predlogu nadalje bismo se odnosili od slučaja do slučaja i dogovarali se sa svim odborničkim grupa na lokalnom nivou. To bi ličilo na kohabitaciju koju imamo u Skupštini Srbije", kaže Aligrudić.

Bez obzira na mogućnost podrške manjinskoj vladi radikala, novosadski DSS nastavlja pregovore sa lokalnim odborom Demokratske stranke. Kako javlja naš dopisnik, Dragan Gmizić, DSS čeka skoriji nastavak pregovora sa DS-om. DSS čeka poziv DS-a kako bi se utvrdio tačan termin nastavka pregovora. Najviši funkcioneri DSS-a u Novom Sadu kažu da je rano govoriti o ishodima pregovora.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić potvrdio je da se vode pregovori DSS-a i radikala. Mirčić očekuje da će i druge stranke, a ne samo DSS, dati podršku manjinskoj vladi radikala u Novom Sadu. "Razgovori se intenzivno vode nakon završenih lokalnih izbora. Sada smo svedoci činjenice da se nakon smirivanja strasti iz predizbornih kampanja, mnogo trezvenije i racionalnije se razgovara kada je reč o saradnji na lokalnom nivou. Aligrudić je jedan od poslanika DSS koja, u ovom trenutku, realnije sagledava situaciju u Novom Sadu" kaže Mirčić.

Nastavak pregovora oko budućeg izgleda lokalne, ali i pokrajinske skupštine očekuje se vrlo skoro, međutim, prema tvrdnjama Bojana Pajtića, ukoliko dođe do sporazuma DSS i SRS posledice bi mogle biti šire od raskola dve stranke na novosadskoj i vojvođanskoj političkoj sceni: "Nemoguće je posmatrati pitanje Novog Sada odvojeno od svih drugih pitanja i odnosa koji postoje između DS-a i DSS-a."

Podsećamo, pet odbornika u gradskoj skupštini iz DSS–u neophodna su za formiranje većine i radikalima i Demokratskoj stranci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: