Tadić: Poziv nije suprotan Planu Vlade

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2004.

09:58

Default images

Predsednik Srbije kaže da njegov poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore nije u suprotnosti s Planom Vlade.

Boris Tadić je izjavio da njegov poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore nije u suprotnosti sa stavom premijera Srbije Vojslava Koštunice, niti s Planom Vlade Srbije za Kosovo. "Nije Koštunica pozvao na bojkot, nego je rekao da nema uslova da pozove Srbe na izbore. Na bojkot su pozvali neki drugi. Premijer po Ustavu i zakonu ne može da zove na bojkot nekih izbora koji se održavaju u okviru naše zemlje", rekao je Tadić.

"Pozivom na izlazak na izbore uopšte se ne sahranjuje Plan Vlade. Taj plan je usvojila Skupština Srbije. I ja sam glasao za taj plan. To je polazna osnova za sve državne institucije i ja se tim pozivom ustvari borim za taj plan", rekao je Tadić. Razlika u mišljenjima, kaže on, nije razlog za politički rat sa Koštunicom.

Tadić je rekao da je suštinska razlika između njegovog i Koštuničinog stava u tome treba li odmah tražiti uspostavljanje srpskih regiona na Kosovu, ili prvo treba formirati srpske opštine. "Ja mislim da prvo treba da uspostavimo opštine, a onda da povezujemo opštine u regione", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da će, ukoliko ni posle učešća Srba na izborima na Kosovu ne budu ispunjeni zahtevi za uspostavljanje bezbednosti i normalnog života Srba na Kosovu, međunarodnoj zajednici postaviti pitanje šta je urađeno za uspostavljanje multietničnosti. "Ja ću onda krenuti u novu diplomatsku i političku ofanzivu", kaže Tadić.

Boris Tadić kaže da četiri generala optužena za ratne zločine na Kosovu treba izručiti Haškom sudu jer je to u skladu sa zakonskim odredbama da moraju biti uhapšene osobe za kojima je raspisana međunarodna poternica. Tadić je rekao da izručenje Tribunalu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, nekadašanjeg komandanta Prištinskog korpusa Vladimira Lazarevića i policijskih generala Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića ne bi ugrozilo bezbednost države. "Ako smo na državnoj funkciji, obavezni smo da poštujemo državni interes, a ne privatni. Ako ne sarađujemo sa Haškim sudom, nemamo kapacitete da se borimo za Kosovo. Niko nas neće podržati u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija jer su se članice SB UN obavezale da nam neće pomogati ako ne sarađujemo s Tribunalom", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: