Štrajk avio-inženjera JAT

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2004.

09:34

Default images

Sidnikat avio-inženjera JAT ervejza počeo je u ponedeljak štrajk.

Štrajk se ne odnosi na međunarodne letove, već samo na domaće, a biće obustavljeno 60 odsto letova, izjavio je za B92 predsednik Sindikata avio-inženjera Igor Šarenac. "Pošto svakog dana postoje tri leta za Podgoricu i dva za Tivat, redukovaćemo saobraćaj, 'skinućemo' po tri leta dnevno u pravcu Podgorice i Tivta. Dali smo menadžmentu taj red letenja za ponedeljak i utorak, a onda ćemo u utorak dati za sredu i nadamo se da ćemo sesti i početi da pregovaramo", kaže Šarenac.

Putnici koji su imali zakazan let u 18h za Tivat morali bi da dođu na aerodrom dva sata ranije, jer će u 16.10 biti uveden kružni let na relaciji Beograd – Tivat- Podgorica – Beograd. Putnici koji propuste taj, moći će da odu večernjim letom do Podgorice sa nekoliko sati zakašnjenja, naglasio je Šarenac.

Istovremeno, u utorak i avio-mehaničari JAT ervejza počinju jednočasovne štrajkove upozorenja. Predsednik Sindikata avio-mehaničara Dragan Bogdanović kaže da će njihov štrajk uticati i na domaći i na međunarodni saobraćaj. "Štrajk upozorenja biće održan u utorak od 7:55 do 8:55 i svi letovi koji su planirani u to vreme biće odloženi za sat vremena, a posle toga će se saobraćaj obavljati normalno, bar što se nas tiče", kaže on.

Avio-inženjeri i mehaničari odlučili su se na štrajk jer poslovodstvo JAT ervejza ne poštuje julski sporazum o povećanju plata zaposlenima u tom preduzeću. Oni traže da maksimalan raspon zarada zaposlenih bude 1:10, a ne kao 1:30.

Na aerodromu Beograd danas je bilo mirno, mada je tokom popodneva zbog štrajka bio otkazan i prvi let za Tivat. Igor Šarenac napomine da zaposleni u JAT ervejzu poštuju Uredbu Vlade Srbije o minimunu procesa rada u vreme štrajka. Šarenac smatra da avioinženjeri imaju pravo da u poslednjem trenutku otkažu let. Taj stav obrazložio je na sledeći način: "U Uredbi o minimumu procesa rada ne stoji ko kome i kada i koliko unapred daje to obaveštenje. Ja mislim da je naša dobra volja da to mi dajemo nekoliko dana ranije ili danas za sutra. Mi možemo da kažemo 5 minuta pre poletanja da taj avion nećemo da otpremimo."

Šarenac je naveo da je prosečna inženjerska plata u JAT ervejzu posle julskog povećanja iznosila oko 81.000 din, da bi bila vraćena na 35.000 din, uz obrazloženje da je JAT ervejz javno preduzeće i da povećanje plate ne može da bude veće od 8 odsto.

Igor Šarenac rekao je da su otkazani sutrašnji letovi za Podgoricu u 9.25. i za Tivat u 8.00 i u 16.10, umesto koga je planiran kružni let u 16.20 Beograd-Tivat-Podgorica-Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: