Nastavlja se izrada studije za SCG

Izvor: B92

Petak, 08.10.2004.

15:36

Default images

Evropska komisija je odlučila da nastavi izradu studije o izvodljivosti za sklapanje sporazuma o pridruživanju SCG.

O tome će, u ponedeljak u Luksemburgu, evropski komesar Kris Paten izvestiti šefove diplomatija EU. To je u petak saopštio jedan zvaničnik Evropske komisije koji je rekao da bi studija o izvodljivosti trebalo da bude završena i objavljena početkom proleća iduće godine i da uporedo mora da se prevaziđe politički uslov pune saradnje SCG s Haškim sudom.

Paten i visoki predstavnik EU Havijer Solana upoznaće ministre EU u Luksemburgu o razgovorima koje su u utorak u Beogradu vodili sa srpskim i crnogorskim rukovodiocima, koji su, kako je rekao zvaničnik EU, "u potpunosti prihvatili model dvojakog pristupa za pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, kao i da se utvrdi šta ko treba da radi".

"Bez obzira na to na koji način će Evropska unija sa Srbijom i Crnom Gorom pregovarati o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prepreka oko saradnje SCG sa Haškim sudom mora biti otklonjena i saradnja mora biti potpuna i bezuslovna", naglasio je on, dodajući da Hag ostaje ključan  preduslov za tešnje veze Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da odluka Evropske komisije o nastavku izrade studije o izvodljivosti za sporazum o pridruživanju SCG EU, potvrđuje jasno opredeljenje Evrope za integraciju Srbije i Crne Gore u EU. "To je značan korak napred u integracije Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju i potvrda opredeljenja za očuvanje državne zajednice", izjavio je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: