Lutovac o inicijativi SRS-a

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2004.

15:34

Default images

Inicijativa SRS za opoziv predsednika Borisa Tadića još nije zvanično stigla u republički Parlament.

Radikali  imaju 82 poslanika i za pokretanje postupka opoziva potrebna su im još dva glasa. Da bi predsednik bio opozvan, radikali treba da obezbede i dvotrećinsku većinu u Parlamentu, a potom i podršku polovine birača na referendumu. Ako predlog ne dobije potrebnu većinu na referendumu, raspušta se Skupština Srbije. Reč je dakle o, u praksi,  gotovo neostvarivoj proceduri.

Šta je u ovom slučaju, osim prilike za promociju u direktnim TV prenosima,  zapravo cilj radikala: smena Borisa Tadića ili rušenje vlade Srbije? Na ovo pitanje odgovara analitičar Zoran Lutovac: "Očigledno je da se krenulo u ovu priču da bi se srušila vlada, odnosno da bi se raspisali novi parlamentarni izbori. Tu je zgodno i to što bi glavna tema, ukoliko bi došlo do takvog scenarija, bila i priča koja se lako lepi za radikale, priča o patriotama i izdajnicima. S druge strane, možda je i samim strankama unutar vladajuće koalicije zgodnije da vlada padne zbog Tadića, nego zbog njih samih."

Zoran Lutovac smatra da bi ulaženje u scenario koji pripremaju radikali mogao da dovede do negativnih posledica za sve one koji ih budu pratili: "S obzirom na to kako sporo funkcionišu SPS i DSS, i još neki koji su čekali da oni daju odgovor na pitanje da li će podržati Bogdanovića u drugom krugu, postoji neka inertnost i pokušaj da se sagledaju sve eventualne posledice bilo kakve odluke, ili da se politički iskoristi eventualno činjenica da je predsednik Tadić doneo odluku koja nije tako popularna."

Zoran Lutovac zaključuje da ćemo narednih dana videti dokle je spremna da ide vladajuća koalicija u priči koju žele da nametnu radikali, koji danas poručuju da im je važno da se otvori rasprava dok i dvotrećinska podrška nije presudna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: