Predlog za opoziv Borisa Tadića

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2004.

12:16

Default images

Srpska radikalna stranka je Skupštini Srbije podnela predlog za opoziv predsednika Srbije Borisa Tadića.

Radikali smatraju da je pozivom kosovskim Srbima da izađu na izbore Tadić prekršio Ustav. Reakcija ostalih parlamentarnih stranaka na ovu inicijativu biće ujedno i test da li je kohabitacija vlasti i dalje moguća.

Prema mišljenju radikala, Tadić je u utorak uveče saopštio svoje lične stavove kao državne i pogazio Rezoluciju o Kosovu i Metohiji, koju je Skupština jednoglasno donela. Oni kažu da predsednik zastupa NATO, a ne građane Srbije. Socijalisti će u petak odlučiti da li će podržati inicijativu za opoziv predsednika, a G17 plus i SPO su protiv.

Ustav Srbije (član 88), koji je donet 1990. godine, u vreme kada je predsednik Srbije bio Slobodan Milošević, predviđa u praksi gotovo neostvarivu proceduru za smenjivanje predsednika Republike. Da bi predsednik bio opozvan, Skupština Srbije mora da dvotrećinskom većinom od ukupnog broja poslanika ustanovi da je predsednik prekršio Ustav. Nakon odluke Skupštine, predlog na referendumu mora da podrži više od polovine celokupnog biračkog tela. Ustav propisuje i da se, ukoliko se za opoziv predsednika izjasni manje od pola glasača, Skupština automatski raspušta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: