Podeljene reakcije kosovskih Srba

Izvor: SRNA

Utorak, 05.10.2004.

21:38

Default images

Poziv predsednika Srbije da kosovski Srbi izađu na izbore 23. oktobra izazvao je podeljene reakcije.

Oliver Ivanović kaže da podržava poziv predsednika Srbije. "Tadić je pokazao državničku mudrost i odmerenost u ovakvoj situaciji i neophodno potrebnu zrelost. Čini mi se da njegov poziv da se i u ovako teškim uslovima izađe na izbore i još jednom proba, pokazuje da smo došli na vrlo niske grane u respektu međunarodne zajednice prema nama", rekao je u utorak uveče član Predsedništva Skupstine Kosova.

"Izabrani predstavnici Srba morali bi da kovertiraju svoje ostavke i predaju ih predsedniku Tadiću i njega treba ovlastiti da ostavke aktivira ako ne budu ispunjeni zahtevi koje je postavio", rekao je Ivanović.

Predsednik Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić ocenio je kao neodgovoran državnički potez odluku predsednika Borisa Tadića da pozove kosmetske Srbe da izađu na parlamentarne izbore u  pokrajini. "Tadićev potez je u sprezi sa politikom Albanaca o stvaranju nezavisne države", rekao je Jakšić i izrazio uverenje da će narod bojkotom izbora pokazati koliko je Tadić pogrešio, posebno što se svojom odlukom suprotstavio Vladi, Skupštini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Poslanik u Skupštini Kosova i Metohije Rada Trajković kaže da je Tadićeva odluka neočekivana, te da nije ni populistička, a ni mudra. Ona je izrazila žaljenje što je Tadić "nateran da ne traži rešenje za probleme, već da zažmuri".

"Međunarodna zajednica i Albanci sami su proveli antikampanju, jer su oni koji treba da glasaju u kontejnerima i kampovima, kroz njihove sredine ne može se kolima od 22 sata do 6 ujutro, i to je upravo u funkciji bojkota", rekla je Trajkovićeva, koja je uverena da će posledice ovakve odluke osetiti lično Tadić, kroz odgovor naroda.

Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izrazio je zabrinutost i žaljenje što je došlo do potpunog rascepa u državnom rukovodstvu Srbije. "Nalazimo se pred zapletom. Imamo dva suprostavljena stava, umesto jedinstva, na čemu su insistirali kosovsko-metohijski Srbi", naglasio je Trajković. On je dodao da će odluku o učešću ili bojkotu izbora Srpski pokret otpora i njihov koalicioni partner "Snaga Srbije" Bogoljuba Karića doneti u subotu, 9. oktobra.

Poslanik SPO u Skupštini Kosova Ranđel Nojkić izjavio je da je predsednik Srbije "izabrao najracionalnije rešenje". "Tadić je i kao predsednik i kao državnik odgovoran čovek, izabrao najracionalnije rešenje, koje će dati nekakvu mogućnost da se Srbi sa Kosova i Metohije bore i izbore za sticanje elementarnih prava i uslova za normalan život", rekao je on.

Nojkić kao posebno pozitivno ističe to što je Tadić oročio učešće kosovskih Srba u pokrajinskoj Skupštini na tri meseca, najavljujući da će srpski poslanici povući svoje mandate ukoliko u tom roku ne budu bili formirarane medjunarodno priznate srpske lokalne vlasti. "Sada je drugi deo posla bitan, da se napravi jedna dobra lista od ljudi koji će poneti veliki teret u roku koji je dat", naveo je Nojkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: