Nema uslova za izlazak na izbore

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.10.2004.

18:49

Default images

Delegacija kosovskih Srba smatra da Srbi ne mogu da učestvuju na izborima u pokrajini, jer za to nema osnovnih uslova.

Oni su taj stav saopštili u razgovoru sa predsednikom Srbije u ponedeljak popodne. "Srbi ne mogu da budu deo izbornog procesa jer nemaju elementarnih uslova za to. Nisu ispunjene garancije za bezbednost, niti je usvojen plan Vlade Srbije koji bi Srbima garantovao institucionalnu zaštitu", izjavio je član delegacije Marko Jakšić.

On je dodao da je Tadić saslušao članove delegacije, da im je rekao kako će u toku dana razgovarati sa predstavnicma opozicionih stranaka, SRS, SPS i Vlade Srbije i da će odluku doneti večeras ili sutra. "Na pitanje kakva će odluka biti Tadić nam je odgovorio: 'čućete'", rekao je Jakšić.

"Mi smo predložili mogućnost da jedno od rešenja bude organizovanje dopunskih izbora za Srbe u roku od pet ili šest meseci, da se usvoji bar deo plana Vlade Srbije i da se izvrši suštinska decentralizacija", rekao je Jakšić. Prema njegovim rečima, oni su ponovili da stavovi državnog rukovodstva treba da budu jedinstveni i da je najgore ako dođe do podele po pitanju izlaska na izbore.

Istakli smo i da eventualni poziv predsednika Tadića može da bude "nož u leđa" planu Vlade Srbije za Kosovo, koji je usvojila Skupština Srbije, dodao je Jakšić. "Sačekaćemo stav predsednika Srbije i u zavisnosti od toga tražiti da se o izlasku Srba na izbore izjasni Skupština Srbije", rekao je on.

U desetočlanoj delegaciji kosovskih Srba bili su predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog i centralnog Kosova, Zajednice srpskih opština i naselja i predsednici opština sa severa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: