Jedan sporazum o pridruživanju sa SCG

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2004.

15:56

Default images

Ema Advin kaže da će EU potpisati jedan sporazum o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Biće jedan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa zemljom koja se zove Srbija i Crna Gora", rekla je u ponedeljak portparol evropskog komesara za spoljne odnose, odgovarajući na opasku novinara da vlasti u Podgorici zahtevaju da se Crna Gora i Srbija "razdruže" zato što državna zajednica koči njihovo približavanje Evropskoj uniji.

Ema Advin je naglasila da ponuda Evropske unije o "dvojakom koloseku" u pridruživanju Srbije i Crne Gore znači da će biti utvrđene posebne nadležnosti članica državne zajednice prvenstveno na ekonomskom sektoru, ali da državna zajednica SCG mora ostati kao celina u delovati efikasno bar do februara 2006.

Evropski komesar za spoljne odnose Kris Paten i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana, prema njenim rečima, žele da u utorak u Beogradu u razgovoru s čelnicima državne zajednice Srbije i Crne Gore utvrde kako EU i njen partner Srbija i Crna Gora moraju raditi da bi se izbegle prepreke iz prošlosti.

Paten i Solana će sutra u Beogradu "razmotriti tekuću političku situaciju u Srbiji i Crnoj Gori", a "posebno nužnost postizanja dubljeg proevropskog konsenzusa svih demokratskih stranaka" i pozvati kosovske Srbe da izađu na izbore, saopštila je Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: