Nastavak razgovora MMF-a i vlasti SCG

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2004.

14:46

Default images

Misija MMF-a će nastaviti razgovore sa predstavnicima vlasti u SCG o neophodnim ekonomskim merama u idućim nedeljama.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda izjavila je da su značajno smanjene razlike vezane za budžetsku politiku u idućoj godini i da je postignut dobar napredak u razgovorima o ostvarivanju ekonomskog programa u okviru trogodišnjeg finansijskog aranžmana za period od 2002. do 2005. godine. Tokom ove godine privredna kretanja u obe republike su, prema oceni MMF-a, bila dobra, ali zabrinjava sve veći debalans u razmeni sa inostranstvom.

"Privredni rast u 2004. godini će verovatno dostići šest procenata, što je znatno iznad projektovanog. Devizne rezerve Narodne banke Srbije su i dalje dovoljno visoke, a nedavni sporazum sa poveriocima Londonskog kluba pomogao je da se smanji učešće duga u bruto društvenom proizvodu za oko sedam procentinih poena", saopštava MMF.

Kako se dodaje, strukturne reforme i privatizaciju su ubrzane u poslednje vreme, naročito u Srbiji posle donošenja 17 važnih reformskih zakona u julu. MMF upozorava da je veliki realni rast plata i kredita doprineo povećanju uvoza, naročito robe široke potrošnje, dok je izvoz i dalje na niskom nivou, odnosno manji od polovine uvoza, i to usporava prestrukturiranje privrede.

"Kao posledica tih nepovoljnih kretanja moglo bi da se dogodi da deficit računa tekućih transakcija dostigne 13 odsto bruto društvenog proizvoda", ističe se u saopštenju MMF-a, uz napomenu da je veliki deo tog deficita finansiran donacijama i nekim direktnim stranim investicijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: