Ambasadori EU u SCG pozvali na dijalog

Izvor: Beta

Sreda, 29.09.2004.

22:33

Default images

Ambasadori 19 zemalja Evropske unije u SCG pozvali su na uspostavljanje direktnog dijaloga Prištine i Beograda.

Posle susreta sa kosovskim premijerom Bajramom Redžepijem u sredu, ambasadori su ocenili da će to doprineti normalizaciji situacije."Mi se nadamo uspostavljanju direktnog dijaloga sa Beogradom, što će uticati na poboljšanje situacije i životni standard", izjavio je ambasador Holandije u  SCG Bared van Hejden, koji je govorio u ime svih ambasadora, s obzirom da njegova zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Hejden je rekao da EU želi da na Kosovu bude uspostavljeno više bezbednosti i multietničko društvo. On je pozvao Srbe sa Kosova da učestvuju na oktobarskim izborima i ocenio to veoma značajnim. Hejden je rekao i da Srbi treba da učestvuju u institucijama Kosova.

"Mi smo istakli potrebu sprovođenja standarda, sa posebnim akcentom na one koji se tiču sa bezbednosti, zaštite manjina, povratak, decentralizaciju, slobodu kretanja i, naravno, privredu. Kada se ovi standardi ispune otvara se pitanje statusa Kosova. Budućnost Kosova, kao i celog regiona je Evropa", dodao je holandski ambasador.

Ambasadori EU u SCG razgovarali su u sredu i sa komandantom KFOR-a, generalom Ivom de Karmabonom. Oni u četvrtak treba da se sastanu sa zvaničnicima sprske zajednice na Kosovu i predstavnicima UNMIK-a, i da posete opštinu Lipljane, 15 kilometara južno od Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: