Solana pozvao kosovske Srbe na izbore

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2004.

08:29

Default images

Havijer Solana kaže da bi u interesu Srba bilo da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Posle mnogobrojnih poziva UNMIK da još jednom razmisle o učešću na izborima na Kosovu, i predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost je, boraveći u utorak u Prištini, pozvao Srbe da izađu na izbore jer je to u njihovom interesu.

"Želeo bih da vam kažem da su najvažniji deo sastanka bili moji argumenti da se kosovski Srbi uključe u učešće na izborima. Insistirao sam na tome iz najbolje namere jer mislim da je to bolji način za Srbe da se uključe u proces za budućnost", rekao je Solana.

Član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović, međutim, kaže da samo jasna poruka iz Beograda, koja bi trebalo da stigne što pre, može da promeni stav kosovskih Srba. "Čvrsto smo ostali pri stavu da nam dosadašnje iskustvo iz poslednje tri godine ne daje za pravo da optimistički gledamo na učešće na izborima. To može biti promenjeno ako iz Beograda dođe jasna i snažna poruka. Pri tom, mislimo pre svega na predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, koji tu poruku moraju uputiti što pre. Najmanje što želimo je da stanovništvo okrećemo u poslednjem momentu i mislim da bi moglo da ima traumatične posledice na ostanak ovdašnjeg življa", rekao je Ivanović.

Misija OEBS na Kosovu je spremna da organizuje izbore i u srpskim sredinama ako Srbi donesu odluku o učešću. "Očekujemo pozitivne naznake i još smo optimisti", izjavio je šef Misije OEBS Paskal Fijeski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: