Drašković za dogovor o statusu Kosova

Izvor: B92

Petak, 24.09.2004.

08:43

Default images

Ministar spoljnih poslova SCG govorio je u petak pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

Vuk Drašković se u glavnom držao tema koje su najproblematičnije za Beograd u odnosima sa međunarodnom zajednicom – govorio je o saradnji sa Haškim sudom i o situaciji i budućem statusu Kosova.

Drašković je rekao da je u poslednih 5 godina, od kada je Kosovo pod upravom međunarodnih snaga i albanske većine, u pokrajini ubijeno ili kidnapovano više od 2.000 osoba, a da je zbog, kako je rekao, terorizma i pune ugroženosti svih elementarnih ljudskih prava, sa Kosova izbeglo blizu 200.000 osoba.

"Zahtevi za stvaranje suverene države Kosovo znače zahtev za razbijanje suverene države Srbija i Crna Gora. Taj zahtev vodi u nove mržnje i nesreće i protivan je temeljima međunarodnog prava i povelji Ujedinjenih nacija. Dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom o statusu Kosova – da, nasilje nad našom državom i njenim pravom - ne", rekao je Drašković.

Drašković je rekao da je Beograd spreman da ispuni svoje međunarodne obaveze, uključujući i saradnju sa Tribunalom u Hagu. "Snažno promovišući jednaka merila za sve zločine, Ujedinjene nacije će pomoći napore demokratskih snaga u Srbiji i Crnoj Gori da ispunimo svoje obaveze prema Haškom tribunalu. Mi to moramo. Nacija je nevina, krivica je pojedinačna i nijedan optuženi nema pravo da naciju koristi kao svog taoca", rekao je Drašković.

Ministar Drašković se u svom govoru založio i za borbu protiv terorizma i rekao da je to prvorazredna obaveza svih zemalja sveta. „Svaki terorizma se mora žigosati odlučno i zajednički, ne sme biti prijateljskih terorista niti se teroristi bilo gde mogu proglašavati za borce za slobodu,“ rekao je Drašković prilikom obraćanja delegatima 59. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ministar spoljnih poslova u Njujorku potpisao je sporazum sa Vorenom Milerom, predsednikom Komisije SAD za zaštitu kulturnih spomenika u svetu. Reč je o zaštiti spomenika u zemljama u kojima su stradali pripadnici manjina u II svetskom ratu, a srorazum predviđa saradnju u očuvanju i obnovi verskih i drugih objekata, spomenika žrtvama Holokausta i masovnim grobnicama, za B92 javlja Helena Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: