Saradnje i koalicije na lokalnom nivou

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2004.

08:41

Default images

Sudeći po izjavama političara, saradnja između stranaka na lokalnom nivou biće šarolika.

Očigledan primer za to je moguća koalicija DSS-a i DS-a u Beogradu, kao i radikala i DSS-a u Novom Sadu.

Nakon najave predsednika pokrajinskog odbora DSS-a, Dejana Mikavice, da je na pokrajinskom nivou najverovatnija koalicija DSS-a i radikala, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić, kaže da o tome nije bilo nikakvih razgovora. Naglašavajući da ga je takva izjava iznenadila, Nikolić je dodao da nije obavešten o bilo kakvim razgovorima sa DSS-om i da je za pomenutu informaciju saznao iz medija: "Nije bilo razgovora. Što se mene tiče, ni sa kim nisam razgovarao. Da li je Maja Gojković kao kandidat za gradonačelnika razgovarala, ona ima pravo na to. Mogu da mi donesu plan, mogu da mi donesu sporazum, jer ništa neće ići bez pisanog sporazuma. Ja ću drage volje da potpišem to, ali razgovora nije bilo."

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije, Nebojša Bakarec, kaže da ova stranka nije donela nikakvu odluku o saradnji sa radikalima u Novom Sadu. On kaže da su u DSS-u spremni da razgovaraju sa svima, ali da čekaju pozive drugih stranaka, demantujući izjavu Dejana Mikavice o budućoj saradnji sa radikalima: "On je bio naš kandidat za gradonačelnika. On ima pravo na lični stav, ali to je, za sada, lični stav. Još je rano i ne mogu biti donete nikakve odluke zato što treba da dobijemo sve relevantne ponude, a drugo, Novi Sad je osetljiv, kao i Beograd, pa će tu odlučivati i viši organi stranke."

On je ponovio stav da DSS neće sarađivati sa strankama koje su "politički ekstremi"navodeći kao primer Čankovu Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Listu za Sandžak Sulejmana Ugljanina: "SRS je parlamentarna stranka, stranka koja se menja, kao što se DSS menja, kao što se DS menja, menja se nabolje i – to je to. Da li će sa njima biti nekih dogovora, to će zavisiti od razgovora."

Iako je na više nivoa najavljena mogućnost saradnje sa Demokratskom strankom, ostaje otvoreno pitanje moguće koalicije sa DSS-om, upravo usled činjenice da je Demokratska stranka je u koaliciji sa Čankovom Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Ugljaninovom Listom za Sandžak u ovim oblastima.

Tomislav Nikolić je na konferenciji za novinare ponovio da je Koštunici ponudio saradnju, ali da će razgovarati u petak, pošto Koštunica još nije obavio konsultacije sa koalicionim partnerima u Vladi: "Mora Koštunica da razmisli da li po svaku cenu da drži tu vladu do februara, a ja mislim da u februaru imamo vanredne parlamentarne izbore, ili da krene u državnički posao ili da poštuje rezultate izbora na lokalnom nivou, bez obzira na to šta će se desiti sa vladom. Ja ne znam da li je on imao ikakav pritisak od strane koalicionih partnera, ali ja ne želim da stvaram nikakav pritisak Vojislavu Koštunici."

Sa druge strane, predsedništvo Demokratske stranke je odlučilo da opštinski odbori stranaka mogu da zaključuju sporazume o saradnji isključivo sa strankama demokratske orjentacije. DS je pozvao građane da u drugom krugu podrže kandidate DS-a ili drugih demokratskih stranaka, protiv kandidata stranaka Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: