Drašković: Saradnja određuje poziciju

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 23.09.2004.

08:18

Default images

Ministar inostranih poslova SCG kaže da se pitanje saradnje s Haškim tribunalom nameće kao pitanje svih pitanja.

Vuk Drašković je, posle razgovora s brojnim inostranim zvaničnicima u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, objasnio da će država biti u povoljnoj poziciji ako bude ispunila obaveze prema Hagu. Ukoliko se to ne desi, SCG će se naći u vrlo teškoj poziciji u razgovorima o konačnom statusu Kosova, koji počinju sredinom iduće godine, kaže Drašković.

Drašković je o saradnji sa Haškim tribunalom u sredu uveče razgovarao sa ambasadorom SAD za ratne zločine Pjerom Rišarom Prosperom. "Ako Beograd želi da se pitanje saradnje sa Hagom reši jednom za uvek, onda mora izručiti Mladića. Tada možemo očekivati da vidimo i suđenja u Beogradu, uključujući i suđenje četvorici generala", rekao je Prosper posle razgovora s Draškovićem. "Moja poruka ministru Draškoviću bila je da nismo videli akciju i da međunarodna zajednica počinje da gubi strpljenje do te mere da neki počinju da razmišljaju o mogućim konsekvencama zbog nedostatka saradnje", rekao je Prosper. 

Prosper nije  želeo da odgovori na pitanje da li je 1. oktobar krajnji rok Beogradu da izruči Ratka Mladića. "Mislimo i nadamo se da će to pitanje biti rešeno do 1. oktobra. Još uvek nam preostaje desetak dana i ne želim da prejudiciram šta će se desiti, ali u svakom slučaju, pre tog datuma biće još razgovora", rekao je Prosper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: