Niko nije zažmurio na tovar ptica

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2004.

17:20

Default images

Uprava carina Srbije odbacila je optužbe da je "zažmurila" na tovar prica.

Uprava carina saopštila je, povodom slučaja zaplene oko 10.000 divljih ptica, koje su krijumčarene iz Srbije, a koje su na graničnom prelazu Tovarnik otkrili hrvatski carinici, da je carinska procedura u potpunosti ispoštovana i demantovala trvrdju Društva za zaštitu životinja da je carina "po ko zna koji put zažmurila na tovar ptica."

Vozač kamiona kojim su transportovane ptice prezentovao je validnu dokumentaciju koja je ukazivala na to da je kamion već bio izvozno ocarinjen i zapečaćen u Požegi, kaže se u saopštenju. "Naši službenici koji rade na graničnom prelazu Tovarnik nisu imali nikakvih indicija da se u kamionu nalazi bilo šta drugo sem ogrevnog drveta na šta je i glasila izvozna deklaracija. Kako je kamion pritom bio zapečaćen, a dokumentacija ispravna, carinici na Tovarniku nisu imali razloga da posumnjaju da se u spornom kamionu sem drveta prevozi i nedozvoljeni tovar".

Mrtve ptice su bile spakovane u kese i naslagane na paletu ispod tovara ogrevnih drva, pa se pretpostavlja da su hrvatske kolege imale dojavu na osnovu koje su i odlučili da istovare kamion, saopštila je Uprava carina Srbije. Carina ističe da "s obzirom na to da je u toku uskladivanje carinskih standarda sa EU, jedan od zahteva je i da se zadržavanje vozila svede na minimum, tako da je u tom kontekstu nerelano očekivati da se svako vozilo podvrgava detaljnom pregledu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: