Nastavak suđenja za ubistvo Stambolića

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2004.

10:11

Default images

U ponedeljak je nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Optuženi Leonid Milivojević, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, izjasnio se da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret. Sudija Dragoljub Albijanić pročitao je Milivojeviću iskaze date u pretkrivičnom postupku 2003. godine, u kojima je on priznao krivicu. Pošto je saslušao pročitane iskaze, Leonid Milivojević izjavio je da se tih događaja ne seća, kao ni da je o tome govorio u poiliciji i pred istražnim sudijom.

U tim iskazima, Milivojević je izjavio: "Početkom osmog meseca 2000. bili smo smešteni na Institutu za bezbednost, kada je Berčeka i mene pozvao Legija - Milorad Ulemek i saopštio nam da treba da odradimo neko lice, što je značilo da ga uklonimo. Pokazao nam je list papira formata A4 na kome je bila kopija lične karte Ivana Stambolića. Legija nam je rekao kako je u interesu države da se ukloni, a ja nisam mogao da procenim da li to jeste ili nije. Legija je rekao kako je razmišljao da tog čoveka zalije u beton u Kuli, ali da neće da maleriše ni jedinici ni centar. Nisam mogao da odbijem ovo naređenje, niti je od 1997, kada sam došao u jedinicu, moglo išta da se odbije."

U ostatku tog iskaza, Milivojević do detalja opisuje kako je Ivan Stambolić kidnapovan i ubijen na Fruškoj gori. S obzirom da se toga ne seća, predočeni su mu potpisani iskazi, na šta je Milivojević rekao da je moguće da to jesu i njegovi potpisi i njegovi iskazi. Milivojevićev advokat Viktor Gostiljac kaže da njegov branjenik nije sposoban za nastavak glavnog pretresa.

"To samo pokazuje da on nije sposoban da prati pretres. Taj čovek ne zna gde je. On se zaista ne seća. Ja mu verujem, jer smo sa njim proveli devet meseci svakodnevno i on ima probleme da se seti bilo čega. A podsetiću da je prvi put 8. maja dao iskaz da će da se brani ćutanjem, a 9. maja daje izjavu", rekao je Gostiljac.

Punomoćnik porodice Stambolić, Nikola Barović smatra da je Milivojević svojim današnjim iskazom potvrdio navode opštužnice. "Leonid Milivojević je rekao da se ničega ne seća, čak da se ne seća iskaza datih u policiji i pred istražnim sudijom, ali nije negirao te iskaze, tako da je predočavanjem tih iskaza potvrđeno ono što se navodi u optužnici - i kako je uhapšen pa ubijen Ivan Stambolić i kako je pokušan atentat na Vuka Draškovića u Budvi", kaže Barović.

Kao i ubistvo Ivana Stambolić, tako je i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, u pretkrivičnom postupku prošle godine, Milivojević detaljno opisao: "Negde otprilike u sedmom mesecu 2000., Milorad Luković je pozvao mene, Berček Branka i Ilić Nenada na razgovor. Luković nam je tada rekao da mora da se zvrši ono što smo započeli na Ibarskoj magistrali Takođe, Luković je rekao: 'Ako ovaj put zajebete, jebaću vam majku'. Tom prilikom nam je pokazao slike kuće u kojoj se nalazi Vuk Drašković u Budvi. Tada je kao lice koje treba da ubije Vuka Draškovića odredio Berček Branka, a meni je pripao zadatak da obezbeđujem Berčeka dok on bude izvršavao zadatak, to jest pucao u Vuka Draškovića."

Advokati odbrane tražili su da se glavni pretres odloži i da se postupak za Leonida Milivojevića razdvoji, navodeći kao razlog za to njegovo loše zdravstveno stanje. Zamenik specijalnog tužioca, međutim, usprotivio se tom zahtevu, a sudsko veće, na osnovu nalaza lekara prema kojima je Milivojević zdravstveno sposoban, odlučilo je da se glavni pretres nastavi. Na sutrašnjem suđenju, kao svedoci trebalo bi da se pojave supruga i sin ubijenog Ivana Stambolića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: