UNMIK se protivi izboru Papovića

Priština --

Izvor: B92 Srbija, Kosovo
Podeli

UNMIK se protivi izboru bivšeg kadra SPS-a, Radivoja Papovića za rektora Univerziteta u Prištini.

Nakon izbora Radivoja Papovića za rektora srpskog univerziteta na Kosovu, UNMIK je odlučio da ne produži licencu toj ustanovi. Iz UNMIK tvrde da su o tome obavešteni i predstavnici srpskih vlasti, kao i da se od Beograda očekuje da stavi van snage odluku o imenovanju Papovića. Podsetimo, odluku o promenama na prištinskom univerzitetu donela je bivši ministar prosvete Ljiljana Čolić.

Profesor Papović je pre dva dana zvanično postavljen za rektora. Direktna posledica toga jeste ukidanje licence za rad Prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Licenca je neophodna kako bi rad tog Univerziteta bio pravno regulisan. Portparol UNMIK-a Methild Heneke za B92 kaže da je licenca istekla u avgustu: "UNMIK će o svojoj odluci da ne akredituje Univerzitet u Mitrovici upoznati Asocijaciju Univerziteta Evrope i Holandsku kancelariju u Prištini, kao zemlju predsedvajućeg Evropske unije. Što se tiče odluka o izborima na Univerzitetu oni nisu u skladu sa kosovskim zakonima, tako da i odluka o izbor rektora nema pravno utemeljenje", kaže Heneke.

Heneke navodi i da je Beograd upoznat sa stavom UNMIK-a da je ovaj izbor nelegitiman: "Mi smo zatražili od vlasti u Beogradu stave van snage ovu odluku i da sarađuju sa UNMIK-om i Ministarstvom obrazovanja Kosova, kako bi vratili Univerzitet u Mitrovici na pravi put", tvrdi Heneke.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih podstaknuta izborom Papovića izdala je izveštaj o njemu, u kome se navode činjenice o nekompetentnosti Papovića da obavlja funkciju rektora. Andrej Nosov iz Inicijative za B92 tvrdi da sudeći po izjavama Papovića on kao rektor Prištinskog Univerziteta želi da nastavi ono što je započeo dok je bio rektor 90-ih godina: "Svi koji se malo sećaju događaja iz devedesetih, sećaju se njegovih čuvenih izjava, a on je sa tim izjavama nastavio i po imenovanju na mitrovački univerzitet, jer je na državnoj televiziji kazao da je otišao da završi ono što je započeo devedesetih i da gradi novu armiju".

Radivoje Papović je bivši funkcioner Socijalističke partije Srbije i rektor Prištinskog univerziteta od 1991. do 1999. godine. U izveštaju Incijative mladih stoji i da je Papović devedesetih govorio o Albancima kao "narodu koji prvi put formira azbuku 1915" zbog čega ne mogu da se obrazuju na, kako kaže, "šiptarskom jeziku", dok je albanske studente nazivao "neprijateljskim monstrumima". Radivoje Papović je preživeo atentat 1997. godine, kada je u centru Prištine pod njegov automobil stavljena bomba. Papović je smenjen 1998. godine sa mesta rektora Univerziteta u Prištini.

Info

Đelić demantuje Vučića

Bivši ministar finansija u Vladi Srbije demantovao je optužbe Aleksandra Vučića na račun Nenada Bogdanovića. Božidar Đelić je rekao da Ministarstvo finansija ne

Politika četvrtak 30.09. 23:02 Komentara: 0
strana 1 od 591 idi na stranu