Ljiljana Čolić podnela ostavku

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2004.

12:19

Default images

Ministar prosvete u Vladi Srbije Ljiljana Čolić podnela je ostavku koju je premijer Srbije Vojislav Koštunica prihvatio.

Na sednici Vlade Srbije u četvrtak, na kojoj je očekivana odluka Koštunice o tome da li će od ministra za prosvetu i sport zatražiti ostavku, Ljiljana Čolić podnela je ostavku. Ona je obavestila Koštunicu o dosadašnjim rezultatima Ministarstva i problemima s kojima se suočava. Neki od tih problema počeli su da se odražavaju i na ukupan rad Vlade, pa je zbog toga Ljiljana Čolić obavestila predsednika Vlade da je odlučila da podnese ostavku. Koštunica je prihvatio ostavku i zahvalio joj se na dosadašnjem radu.

Iako su poslednji potezi ministarke naišli na negodovanje stručne javnosti, premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je podnošenje ostavke ministarke Čolić gest odgovornosti. Koštunica je rekao i da se rad Ljiljane Čolić ne može oceniti kao apsolutno neprihvatljiv, jer je tokom njenog mandata usvojen Zakon o obrazovanju i da je prvi put školska godina počela bez štrajkova prosvetnih radnika: "Ja bih zaista voleo da mnogi drugi koji su skloni kritikama postupe na taj način. Toga nije bilo, kao što znate, o bilo kome da se radi."

Što se tiče novog ministra prosvete, premijer Koštunica tvrdi da na sednici Vlade nije bilo reči o tome, ali i ujedno objašnjava ko će obavljati tu funkciju: "Naravno da je njena ostavka upućena Skupštini koja treba da prihvati tu ostavku, a zamenjivaće je njen zamenik g. Milan Brdar, a za jednu od prvih sednica Skupštine daćemo predlog za novog ministra prosvete i sporta."

Međutim, prema saznanjima B92, kao osoba koja će naslediti Ljiljanu Čolić pominje se ime dekana Matematičkog fakulteta i prorektor Beogradskog univerziteta, Aleksandar Lipkovski. Ipak, profesor Lipkovski nije mogao za B92 da potvrdi ovu informaciju, rekavši da je prvi put čuje. Međutim, ono što je zanimljivo je detalj da je Aleksandar Lipkovski jedan od organizatora tribine na Matematičkom fakultetu o reformi obrazovanja, koja je organizovana mimo znanja Prosvetnog saveta tog fakulteta. Zaključci ove rasprave, u šta se uklapaju i tada izgovorene reči Lipkovskog, svele su se na kritiku reforme koju je sprovodila prošla Vlada, i na ocene da zakon o obrazovanju mora da se promeni: "Umesto decentralizacije imamo centralizaciju, ali na drugom mestu, a ne u ministarstvu, umesto depolitizacije imamo ideologizaciju građanskom ideologijom, a umesto demokratizacije imamo decu u prvom i drugom razredu osnovne škole koja trče i ne može im se nikakva disciplina nametnuti ni posredno."

Inače, premijer Koštunica je naveo i da drugo upražnjeno mesto u Vladi, odnosno pored ministra prosvete Vlada je ostala i bez ministra privrede, ne znači skoru rekonstrukciju Vlade.

Smenu Ljiljane Čolić ranije je zatražio i Zoran Drakulić, kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda. Prema pisanju “Blica”, on je zahtev za smenu Ljiljane Čolić obrazložio procenom da je ministarka svojim potezima doprinela slabljenju rejtinga DSS u vreme lokalnih izbora.

Prorektor Beogradskog univerziteta, Bogdan Đuričić, u izjavi za B92 ocenjuje ostavku ministarke kao pravi potez: "Njeni potezi su izazvali značajna protivljenja, značajno uzbuđenje u stručnoj i naučnoj javnosti I sigurno je da čovek koji izaziva takvu reakciju ne doprinosi konstruktivnoj atmosferi u kojoj treba svi da radimo. Obrazovanje je nešto što je od ogromnog društvenog interesa i u toj oblasti ne treba da bude sukoba, nego naprotiv saradnje."

Profesor Biološkog fakulteta, Nikola Tucić, kaže za B92 da je ostavka ministarke Čolić nakon niza propusta i odluka nešto što se moglo očekivati, kao i da je to minimum koji je mogao da bude urađen: "Bilo bi verovatno bolje za imidž Vlade da je Vlada zahtevala ostavku ministarke, odnosno da ju je smenila, ali i ovo pokazuje da postoji pozitivan trend i da ljudi u vladi razmišljaju primereno vremenu u kojem živimo."

Međutim, samo dva sata pre nego što je potpisala ostavku, Ljiljana Čolić potpisala je i rešenja o smeni skoro svih direktora osnovnih i srednjih škola u kosovskom pomoravlju. Ona je, istovremeno, postavila vršioce dužnosti i nove školske odbore u školama u opštinama Novo Brdo, Gnjilane, Kosovska Vitina i Kosovska Kamenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: