Kako svedoke dovesti pred Tribunal

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2004.

18:45

Default images

Odluka o odlaganju suđenja Miloševiću otvara brojna pitanja, na primer kako će i koji će svedoci biti dovedeni u Hag.

Kako javlja specijalni izveštač B92 iz Haga Miloš Milić, ono što će i pored današnjeg raspleta ostati kao problem, jeste što svedoci nisu obavezni da dođu i pojave se pred Tribunalom. Tako će, kako se procenjuje, sud možda morati da posegne za takozvanim obavezujućim nalogom, kojim će svedocima biti zaprećeno kaznom, ukoliko ne dođu da svedoče. Oni se obično izdaju kada sudsko veće proceni da iskaz svedoka, koji odbija da dođe, od važnosti za jedan proces.

Ipak, na suđenju Miloševiću već su izdavani obavezujući nalozi, ali su članovi Sudskog veća upozorili da nije moguće ni poželjno izdati stotine takvih poziva, te da to neće biti ni činjeno. Sam Stiven Kej ponovo nije želeo da kaže novinarima bilo šta o situaciji u kojoj se našao bojkotom Miloševićevih svedoka. Ovog britanskog advokata u narednih mesec dana očekuje težak posao. Ono što bi situaciju u celosti moglo da promeni je predstojeća odluka Žalbenog veća na Kejevu žalbu na odluku da se bivšem jugoslovenskom predsedniku dodeli branilac.

Skoro paralelno sa raspravom u Haškom tribunalu, u Beogradu je grupa od tridesetak predviđenih svedoka odbrane najavila da se neće pojaviti na procesu dok sud ne promeni odluku o "nametanju" advokata optuženom. Osim o razlozima za odustajenje, svedoci su govorili i o razlozima zbog kojih su prihvatili svedočenje. "Moram da vam kažem da sam prihvatio poziv da budem svedok odbrane, a da ne znam o čemu će me ispitivati ni predsednik Milošpević, a još manje ostali. Ja bih ulestvovao čak i u Kafkinom procesu", kaže Momo Kapor. "Na osnovu optužnice, ispada da su Srbi u bili na daljinski upravljač zvaničnog Beograda ili Slobodana Miloševića, mi smo veoma dobro znali svja prava", rekao je Borislav Mikelić.

Upitani šta će uraditi ako dobiju poziv suda da svedoče u odbrani Miloševića, većina potpisnika zajedničke izjave je najavila da bi se odazvalo, jer bi u suprotnom bili suočeni sa velikim kaznama. Jedino je Moma Kapor, kroz smeh rekao, da se ne bi odazvao, već da bi se odmetnuo u šumu sa, kako je rekao, Radovanom Karadžićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: