Predsednik Mađarske u poseti SCG

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2004.

08:23

Default images

Međuetnički incidenti u Vojvodini nisu posledica državne politike.

Ovo je zaključeno prvog dana trodnevne posete predsednika Mađarske Ferenca Madla Srbiji i Crnoj Gori. Dolazak mađarskog predsednika u trenutku kada o napadima na vojvođanske Mađare raspravljaju ministri Evropske unije, Evropski parlament i Savet Evrope, kao da je ubedio državni vrh da od priče da je to unutrašnji problem Srbije nema ništa.

Međutim, prva reakcija iz vlade Srbije, tačnije iz Ministarstva za dijasporu, teško može da pomogne u rešavanju ovog problema. To ministarstvo je pokušalo da izvede kontranapad i optuži Mađarsku za loš odnos prema srpskoj zajednici u toj zemlji.

Predsednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, došao je do zaključka da su se incidenti u Vojvodini ipak desili, predsednik Srbije Boris Tadić sa posebnom ozbiljnošću analizira događaje u Vojvodini, dok predsednik Mađarske Ferenc Madl ocenjuje da su incidenti u Vojvodini moguća posledica rata, ekonomske krize, velikog protoka izbeglica, i stalnog održavanja lokalnih i drugih izbora.

"Obe strane su dužne da se bore protiv incidenata. Zajednički smo konstatovali da su se takvi nemili događaji zaista dogodili, ali će vlasti nastojati da ih iskorene", rekao je Madl. "Iskazujem posebnu osetljivost za sve slučajeve ugrožavanja ljudskih prava, manjinskih prava i neprekidno insistiram na stalnoj policijskoj i sudskoj istrazi", izjavio je Tadić. "Iza svih tih incidenata svakako ne stoji niti državna vlast niti državna politika", rekao je Marović.

Prva reakcija iz vlade je potpuno suprotna od ove preporuke. Ministarstvo za dijasporu izašlo je sa optužbama na račun Mađarske zbog odnosa prema srpskoj zajednici u toj zemlji. Zamenik ministra za dijasporu Aleksandar Čotrić kaže da je u poslednja dva meseca zabeleženo desetak incidenata - preteće poruke i antisrpski grafiti, ali da fizičkih napada nije bilo. Ministarstvo za dijasporu reakciju očekuje pre svega od  mađarskih vlasti i policije: "Ukoliko do toga ne dođe, naravno da će naša država da posegne za istim merama, odnosno obratićemo se evropskim institucijama."

Predsednik Mađarske Ferenc Madl je, međutim, uradio ono što ovde mesecima nikome nije palo na pamet, pa je pre dolaska u Beograd lično ispitao slučaj pretećih pisama pripadnicima srpske zajednice u Mađarskoj: "Ja sam se pre nego što sam doputovao u ovu posetu raspitao čak i kod tajne službe o podacima sa kojima raspolažu u vezi sa tim pretećim pismima i, kako se ispostavilo, radi se o 4-5 pisama. Verujem da ta pojava neće postati svakodnevna."

Na kraju radnog dana, Ferenc Madl je razgovarao sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, koji je ocenio da je u interesu Srbije da spreči nacionalističke ispade uperene protiv mađarske manjine. "Naš interes nije da se ni zataškavaju, naš interes je da se oni sprečavaju, ali naš interes naravno nije da se oni preuveličavaju", kaže Koštunica.

Mađarski predsednik ostaje u poseti SCG još dva dana, već danas o problemima Mađara u Vojvodini raspravlja Komitet za politička pitanja Saveta Evrope, a o istoj temi u četvrtak će govoriti poslanici Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: