Nezavisna istraga EU o Vojvodini

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2004.

08:17

Default images

Uprkos najavama, Savet ministara EU nije danas raspravljao o međuetničkim incidentima u Vojvodini.

Zvaničnicima u Briselu predočen je problem položaja mađarske manjine u Vojvodini. Nakon sastanka, šef madjarske diplomatije Laslo Kovač izjavio je da su "incidenti" s madjarskom manjinom pitanje "reda i mira" koje srpske vlasti treba da reše da bi ispunile standarde približavanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, izveštava iz Brisela dopisnik B 92 Dušan Gajić.

Šefovi diplomatija Evropske unije nisu zvanično raspravljali o mađarskoj inicijativi da zauzmu stav o problemu etničkih odnosa u Vojvodini. Ipak je zaključeno da je potrebno da EU napravi sopstvenu, nezavisnu istragu o događajima u pokrajini i zato će ambasadori 25 zemalja članica Unije u Beogradu, dobiti zadatak da istraže situaciju i naprave izveštaj o tom problemu. Mađarski ministar Laslo Kovač je po završetku sastanka izjavio da se evropski ministri slažu da treba podržati demokratske snage u Srbiji i evropsku perspektivu Srbije i Crne Gore, ali da je jedan od uslova na tom putu upravo poštovanje prava manjina: “U pitanju su red i zakon. Apsolutno sam uveren da srpske vlasti ne stoje iza ovih incidenata, ali njihov zadatak jeste da to zaustave. To očekuje Mađarska, to očekuje EU, jer Srbija i Crna Gora treba da poštuje standarde EU, ako želi da se približi Uniji, a ona to želi”, kazao je Kovač.

Ministar Kovač je odbacio tvrdnje da je Mađarska preuveličala probleme u Vojvodini. Etnički incidenti mogu da dovedu do pogoršanja stanja u regionu i to je ono što hoćemo da izbegnemo”.

Direktor Centra za istraživanje etniciteta Goran Bašić smatra da je pre internacionalizacije problema mađarske manjine u Srbiji trebalo pokrenuti mehanizme koje predviđa bilateralni sporazum koji su dve zemlje potpisale prošle godine. "Formira se mešovita komisija, u kojoj učestvuju predstavnici države i predstavnici nacionalnih manjina iz obe države, odnosno Srbi iz Mađarske i Mađari iz Vojvodine. U okviru te komisije rešavaju se slične situacije ili druga pitanja od značaja za manjine. Druga mogućnost je da reaguje komesar OEBS za nacionalne manjine, a meni nije poznato da je on reagovao. On ima ulogu da deluje preventivno u slučaju narušavanja međuetničkih odnosa i određenih kriznih situacija", kaže Bašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: