Marović: Iskoristiti podršku

Izvor: Beta, "Politika"

Nedelja, 12.09.2004.

10:27

Default images

Svetozar Marović je reko da poruke sa sastanka šefova diplomatija EU doživljava kao podršku evropskoj budućnosti SCG.

Predsednik Srbije i Crne Gore rekao je da Evrope podržava SCG i da se mora pokazati da znamo da podržimo i sami sebe umesto što se ubeuđujmo ko je više, a ko manje u pravu. Prema njegovim rečima, suština novog pristupa EU mogla bi da bude da odbrana, spoljna politika i ljudska prava ostanu prerogativi državne zajednice SCG, dok bi se ekonomska pitanja razmatrala posebno sa članicama državne zajednice.

" O svemu tome ćemo uskoro više znati i ne treba žuriti sa definicijama, trijumfalizmom ili omalovažavanjem. Predstavnici Brisela biće iduće sedmice kod nas i sigurno je da ćemo onda svi imati mnogo više informacija", rekao je Marović u intervjuu za Politiku od nedelje.

Na pitanje o izvesnosti održavanja neposrednih izbora za parlament državne zajednice, predviđenih za februar 2005. godine, on je rekao da bi neposredni izbori imali puni smisao samo ako bi doprineli punoj demokratskoj legitimizaciji izbora i afirmaciji duha državne zajednice. Marović smatra da treba postići sporazum između najodgovornijih državnih predstavnika iz Srbije i iz Crne Gore kako izbori ne bi bili novi problem državne zajednice. "Mislim da bi neuspeh neposrednih izbora bio i veliki neuspeh državne zajednice, a neuspeh bi mogao biti ukoliko na takve izbore ne bi izašla većina građana u državama članicama, što bi svakako uticalo i na dalji legitimitet državne zajednice", rekao Marović.

On je rekao da će predložiti sastanak sa predsednicima i premijerima Srbije i Crne Gore. "Mi moramo da odgovorno i odlučno damo odgovor na otvorena pitanja evropeizacije SCG i njene brzine. Pored već rečenih ekonomskih razloga, približavanje EU usporeno je i zbog nedovoljne saradnje SCG sa Hagom", rekao  je Marović i dodao da veruje da niko, u Srbiji i Crnoj Gori, ne želi da bude talac Haga. SCG bi do kraja godine mogla da bude punopravni član Partnerstva za mir i da počne pregovore o pridruživanju EU, ukoliko ispuni svoje medjunarodne obaveze, rekao je Marović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: