Koštunica razgovarao sa Solanom

Izvor: B92

Subota, 11.09.2004.

09:57

Default images

Premijer Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je u subotu sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom.

Nakon prilične misterije oko sadržaja razgovora, koja je u subotu vladala u Briselu, premijer je samo nabrojao nekoliko glavnih tema koje su bile zastupljene tokom njegovog sastanka sa Solanom. "Iako Havijer Solana uskoro dolazi u Beograd, smatrali smo da je potrebna konsultacija, nakon poruka koje smo čuli na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Mastrihtu", rekao je Koštunica.

Pitanje tih poruka je bilo najprisutnije na današnjem dnevnom redu. Predloženo je novo rešenje u spoljno-trgovinskom i carinskom režimu tzv. dvostruki kolosek, a istovremeno se predlaže i jačanje političkih institucija. "Govorili smo o tome kako ojačati političke institucije, jer će one biti vezivno tkivo te zajednice koju podržava EU", rekao je premijer Srbije.

"Na dnevnom redu je bilo i pitanje Kosova, odnosno postojanje dva plana – UNMIK-ovog i Vlade Srbije, za koje smatramo da su u dobroj meri komplementarni", rekao je Koštunica. S druge strane, tu je i pitanje izbora, Koštunica je istakao da je on optimista u pogledu razgovora koji će se narednih dana na tu temu voditi unutar Kontakt grupe.

"Upoznao sam Havijera Solanu i sa koracima koje smo preduzeli u pogledu saradnje sa Haškim sudom, bilo da je reč o tužilaštvu ili Sudu u celini. I najzad, govorili smo o stvarnoj dimenziji događaja u Vojvodini. Posle svih saznanja i koraka koje smo preduzeli, rekao sam da ne predstavljaju zabrinjavajuću činjenicu, mada bi mogli da predstavljaju problem, zbog preuveličavanja u nekim javnim nastupima", rekao je Koštunica, misleći na nastupe zvaničnika Vlade Mađarske, koje smo mogli čuti poslednjih dana, javlja dopisnik B92 Dušan Gajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: