Put od "heroja do nule":"Mogao bi da završi kao Kralj Lir"

Američka televizijska mreža CNN u opširnom tekstu analizirala je put do vlasti Emanuela Makrona.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.12.2018.

16:21

Put od
Foto: Tanjug, AP

CNN je u tekstu analizirao kako je francuski predsednik Emanuel Makron prešao put od "heroja do nule" (hero to zero) i ne uživa više naklonost sunarodnika, navodeći paralele između aktuelnog šefa Jelisejske palate i kraljeva.

Makron je još dok je bio ministar ekonomije 2015. godine govorio da francuskoj politici nedastaje prisustvo kralja - kralja koga, kako smatra, Francuzi "nisu hteli da ubiju".

Kada je potom 2017. godine pobedio na predsedničkim izborima, Makron je popunio tu monarhističku prazninu, suprotstavljajući se populističkom talasu koji je zahvatio Evropu.

Prvo obraćanje poslanicima u oba doma parlamenta novoizabrani predsednik Francuske upriličio je iz nekadašnjeg sedišta francuskih kraljeva, pozlaćene Versajske palate kada je obećao je da će sprovesti liberalne reforme i obnoviti dostojanstvo Francuske.

Međutim, 18 meseci kasnije novi "monarh" suočio se sa pobunom naroda. Jelisejska polja, avenija razvijena po nalogu Luja XIV, takozvanog Kralja sunca, bila su u plamenu dok su se demonstranti u "žutim prslucima" sukobili sa specijalnom policijom i uzvikivali "Odsecite kralju glavu", navodi između ostalog CNN.

Demonstracije su, kako se navodi, ogolile duboke podele u Francuskoj između urbanih elita i ruralnog siromašnog sloja, pobednika i gubitnika globalizacije.

Kako se mlađani "jupiterski" lider - koji je preokrenuo politički status kvo i poslao etablirane političare u prevremenu penziju - nasao toliko van domašaja i da li krivica leži u tome što se okružio tehnokratskim dvoranima ili pak nikad nije ni imao podršku javnosti, pita se CNN.

I mada Makron nije došao na vlast putem naslednog prava, svoj tron delimično duguje liderki krajnje desnice Marin Le Pen sa kojom se nadmetao u drugom krugu predsedničkih izbora gde je dobio podršku glasača koji bili protiv nje.

Neko bi možda rekao da nije pobedila liberalna Makronova agenda, već strah od alternative.

U tekstu se podseća i da je Makron rekao da mu je omiljeno englesko delo Šekspirov "Kralj Lir".

Međutim, ako Makron ne uspe da umiri gnev "žutih prsluka" - i približi se običnom narodom odnosno deluje manje imperatorski - mogao bi, kao i sam kralj Lir, da padne kao žrtva vlastite oholosti, zaključuje CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: