Propali pregovori sa Sadrom

Izvor: B92

Subota, 14.08.2004.

21:28

Default images
Propali su pregovori o prekidu vatre između paravojnih formacija, lojalnih Moktadu al Sadru, i američkih snaga.

"Sa tugom i žaljenjem moram da saopštim da su propali napori da se kriza u Iraku okonča mirnim putem", rekao je u subotu savetnik u Savetu za nacionalnu bezbednost Iraka Muvafak Al Rubaje. On je najavio nastavak operacija za slamanje otpora pobunjenika u Nadžafu. "Iračka prelazna vlada nastavlja opreaciju čišćenja, kako bi se uspotavio red i mir u svetom gradu", kazao je Rubaje.

Istovremeno, predstavnik radikalnog šiitskog sveštenika okrivio je za neuspeh pregovora iračkog premijera Ijada Alavija. "Treba da znate, postigli smo dogovor sa Rubajeom o svim tačkama, ali ga je Alavi opozvao i time okončao celu stvar", rekao je Sadrov politički predstavnik Ali Samsem za katarsku televiziju Al Džazira.

U borbama Sadrovih sledbenika i američkih marinaca u Nadžafu, koje traju već deset dana, poginulo je više stotina osoba, a više hiljada njih izašlo je na ulice protestujući protiv rasplamsavanja sukoba u svetom šiitskom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: