Nastavlja se ekshumacija na Miljevini

Izvor: B92

Petak, 13.08.2004.

08:47

Default images
Ekshumacija tela iz nedavno otkrivene masovne grobnice na Miljevini kod Foče biće nastavljena i u petak.

Predsednik Komisije Bosne i Hercegovine za nestale Amor Mašović, koji prisustvuje ekshumaciji, kaže za B92 da su na toj lokaciji pronađene dve "mikrogrobnice". U jednoj je nađeno 26 tela, a iz druge, gde je ekshumacija u toku, za sada je izvađeno 40 tela. Mašović ističe da su sve žrtve muškarci.

"Očigledno je da su na neki način, verovatno iz kamiona, istovareni mrtvi. Dokumenti nađeni kod žrtava upućuju na to da se radi o bivšim logorašima zloglasnog KP doma u Foči. Neke od njih je Međunarodni komitete Crvenog krsta registrovao 30. avgusta 1992. kao logoraše, ali ni ta činjenica im nije pomogla da imaju neki povlašćeni status", rekao je Mašović.

Iako je ekshumacija druge grobnice, u Sijekovcu kod Srpkskog Broda završena, još nema pouzdanih informacija o poreklu tela 18 dece starosti od pet do 12 godina, nađenih među 59 ekshumiranih posmrtnih ostataka.
Predsednik Komisije Republike Srpske za nestale Aleksandar Radeta kaže da se pretpostavlja da je reč o srpskim žrtvama na teritoriji Hrvatske. Na listama traženja komisija iz BiH i Hrvatske nema dece. Radeta tu pretpostavku ističe na osnovu činjenice da je masovna grobnica u Sijekovcu udaljena 100 metara od skele koja saobraća na relaciji Hrvatska-BiH. "Porodice koje žive nasuprot te masovne grobnice su bile odsutne samo u periodu od marta do novembra 1992. To je kritičan period kada je nastala masovna grobnica, a znamo da su na tom području regularne jedinice vojske Hrvatske, s Hrvatskim većem odbrane, izvršile napad na BiH, pa pretpostavljamo da bi to mogli da budu srpski civili sa srpskom decom, moguće i cele porodice", kaže Radeta.

Predsednik Komiteta Federacije BiH za traženje nestalih Marko Jurišić potvrdio je pretpostavke da nije reč o deci iz Vukovara, već o još neidentifikovanim osobama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: