Završena ekshumacija u Sijekovcu

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2004.

17:44

Default images

Ekshumacija tela iz masovne grobnice u Sijekovcu kod Bosanskog Broda završena je u sredu.

Okružni tužilac iz Zenice, Enisa Adrović, koja radi u timu Federalne komisije za traženje nestalih lica, je potvrdila da je pronadjeno je 59 posmrtnih ostataka. Ona je rekla da su tela prebačena na Gradsko groblje u Visokom.

Ekshumacija tela iz masovne grobnice u Sijekovcu, koja se nalazila na starom muslimanskom groblju, trajala je više od dve sedmice, a iskopavanje je obavljao tim Komisije za traženje nestalih lica FBiH.

"U grobnici smo pored tijela odraslih pronašli i osamnaestero dječijih tijela. Većina žrtava je bez odjeće ili drugih materijalnih dokaza. Konkretnije podatke o nastradalima otkriće DNK obrada tijela", kazala je Adrović.

Predstavnici Kancelarije za traženje nestalih lica RS su prilikom eshumacije tela u Sijekovcu bili samo u ulozi posmatrača, a nakon iskopavanja 18 dečjih tela iz grobnice posumnjali su da se možda radi o deci sa područja Vukovara. Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, odbacio je sumnje da su osamnaestoro pronadjene dece u Sijekovcu srpska deca iz Vukovara. "U Veritasu je evidentirano 26 nestale djece tokom ratnog perioda u Hrvatskoj, uključujući i akcije 'Bljesak' i 'Oluju'. Samo nekoliko djece se traži iz Vukovara", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: