Ekshumirana tela dece

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2004.

16:21

Default images

Iz masovne grobnice u Sjekovcu kod Srpskog broda ekshumirano je 18-oro dece starosti od 5 do 18 godina.

Na osnovu informacija kojima raspolaže Komisija Saveta ministara SCG za nestale, radi se o grobnici na muslimanskom groblju koje je nastala 1992. godine, rekao je za B92 predsednik Komisije Gvozden Gagić.

Iako u Kancelariji Republike Srpske za traženje nestalih navode da je izvesno da su to posmrtni ostaci srpske dece stradale u Vukovaru, Gagić napominje da je na području Hrvatske nestalo ukupno 26 dece srpske nacionalnosti i to u periodu od 1991. do 1995. godine. Takođe, kaže Gagić i na području RS i Federacije postoji određen broj nestale dece tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije: "DNK analiza, odnosno identifikacija dece, s obzirom na to da drugih elemenata za identifikaciju neće biti, potvrdiće lokacije, a potom će to biti predmet šire pretrage i rešavanja slučajeva. Za sada ne možemo da tvrdimo da se radi o jednom događaju ili grupi događaju na nekom užem lokalitetu u kraćem vremenskom periodu, jer nemamo takvih nestanaka na području bivše Jugoslavije."

Predstavnici Komisje za nestale SCG, kao ni Hrvatske, ne prisustvuju ekshumaciji u Sjekovcu ni u svojstvu posmatrača. Komisija za nestale Federacije BiH preuzela je sve aktivnosti oko ekshumacije na ovoj lokaciji, koja je počela u ponedeljak. Gvozden Gagić kaže da, prema nezvaničnim podacima, postoji mogućnost da je ova grobnica nastala čak i pre ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije: "Po svemu sudeći, nakon 1992. godine aktivnosti vezanih za to groblje nije bilo tako da je ono moglo da nastane pre, uz mogućnost da je nastalo i pre ratnih sukoba, da je to neko sabirno groblje za decu koja su umrla prirodnom smrću u bolnicama i klinikama u tom regionu."

Tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Enisa Adrović, kaže da je do sada iz grobnice u Sjekovcu ekshumirano 57 posmrtnih ostataka, među kojima i tela 17 dece, starosti od pet do 17 godina. "Uz tela su nađene jedna dečja majica, ampulica leka, ostaci pojasa, dugmad, naočari i drugi lični predmeti", navela je Adrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: