Nađena možda najveća masovna grobnica

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.08.2004.

08:32

Default images

Masovna grobnica, otkrivena u subotu nedaleko od Foče, mogla bi da bude najveća u istočnoj Bosni, smatraju stručnjaci.

Prve procene pokazuju da je reč o više stotina žrtava, a ekshumacija bi trebalo da bude završena za dve nedelje. U grobnici su tela građana Miljevine i Bošnjaka koji su bili zatvoreni u KP domu "Foča" i logoru "Livade".

Kako kaže vođa tima za ekshumaciju Amor Mašović, još se ne zna koliko je tela u grobnici, ali se pretpostavlja da je tu sahranjeno između 350 i 400 Bošnjaka. "U nedelju smo locirali jednu mikrolokaciju na tom platou, a prema našim informacijama takvih mikrolokacija ima više na tom odlagalištu. U potrazi smo za oko 600 civila, koji se smatraju nestalim na području opština Foča i Kalinovik", kaže Mašović.

Masović kaže i da je preliminarno utvrđen identitet jedne od žrtava. On je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da je identifikovan Imsir Konaković, rođen 29. novembra 1934. u selu Satorovići, u opštini Rogatica.

Izvršioci zločina su, prema Masovićevim rečima, od ranije poznati. "To su Vojislav Maksimović, Velibor Ostojić i Petko Cancar, naravno uz one iznad njih koji su odgovorni za sve zločine na području BiH. Znaju se i lokalni izvršioci, odnosno meštani Miljevine i Foče", kaže Masović.

Tokom rata, iz Foče je proterano 22.000 muslimana, dok je više od 2.000 ubijeno ili nestalo.

U Sjekovcu, kod Srpskog Broda, u ponedeljak su ekshumirani posmrtni ostaci jednog deteta i dve starije osobe. Enisa Adrović, tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, kaže da je do sada iz te grobnice ekshumirano 57 posmrtnih ostataka, među kojima i tela 17 dece, starosti od pet do 17 godina.

"Uz tela su nađene jedna dečija majica, ampulica leka, ostaci pojasa, dugmad, naočari i drugi lični predmeti, što će možda olakšati identifikaciju. Analiza DNK je, naravno, glavni i vrhunski dokaz", kaže Enisa Adrović.

U Kancelariji Republike Srpske za traženje nestalih kažu da je sada sasvim izvesno da su to posmrtni ostaci srpske dece stradale u Vukovaru, pošto 22 deteta traži Komisija Srbije i Crne Gore, a ni komisija za nestale Bosne i Hercegovine, ni Kancelarija RS za traženje nestalih na svom spisku nemaju decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: