SB pozvao kosovske Srbe na izbore

Izvor: B92

Petak, 06.08.2004.

08:28

Default images

Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvale su kosovske Srbe da izađu na izbore u Pokrajini 23. oktobra.

Kako iz Vašingtona javlja dopisnik B92 Helena Đorđević, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar, koji je predstavljao SCG na sednici, rekao je da Plan za decentralizaciju Kosova, koju su izradili UNMIK i Vlada Kosova, ne rešava osnovne postojeće probleme Srba, a to su njihov opstanak i povratak.

To im, rekao je on, omogućava Plan Vlade Srbije, koji predviđa da bi uspostavljanje čvrstih institucionalnih garancija za srpsku zajednicu, moglo da ohrabri Srbe da izađu na izbore 23. oktobra.

Pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Hedi Anabi pozvao je kosovske Srbe da dda ipak učestvuju na izborima, kao i u prelaznim institucijama vlasti, pošto je to “u njihovom interesu”. Hanabi je rekao da je izuzetno važno da međunarodna zajednica uloži napor kako bi obezbedila učešće Srba na izborima. On je, međutim, konstatovao da manjinske zajednice na Kosovu i dalje žive u lošim bezbednosnim uslovima i zatražio poboljšanje te situacije.

Predstavnik SAD Strjuart Holidej takođe je pozvao Srbe da učestvuju na izborima, uz ocenu da bi bojkot izbora bila greška, a sličan stav izneo je i predstavnik Nemačke Volfgang Trojtven koji je, prenoseći stav EU, rekao da Srbi ne smeju da ostanu izvan političkog života na Kosovu.

Nakon preporuke Savet bezbednosti UN Srbima na Kosovu i Metohiji da izađu na parlamentarne izbore u pokrajini 23. oktobra, većina stranaka ponovila je stav koji zastupa vlada u Beogradu – da izlazak na oktobarske izbore ne može da donese boljitak nealbanskom stanovništvu.

Takav stav preovlađuje i među visokim državnim funkcionerima, a izuzetak je šef diplomatije SCG Vuk Drašković, koji je pozvao kosovske Srbe da učestvuju na izborima. Portparol DSS-a, Andreja Mladenović, rekao je da nema uslova za izlazak Srba na izbore i da je sada potrebno sačekati stav međunarodne zajednice o Planu Vlade Srbije za reševanje stanja na Kosovu.

Republički ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i lider Nove Srbije izjavio je u petak da će narednih dana biti održane konsultacije u Vladi Srbije oko eventualne promene stava u vezi sa učešćem na izborima na Kosovu.

Predsednik Izvršnog odbora G17 plus, Gran Paunović, kaže da ne zna za takvu odluku, ali da ima mogućnosti da se stav Vlade izmeni. On kaže da to zavisi od međunarodne zajednice: "Vlada Srbije je predložila Skupštini, a Skupština je usvojila jedan plan, na koji međunarodna zajednica još nije adekvatno reagovala. Prosto na neki način mora da se skrene pažnja međunarodne zajednice na položaj Srba na Kosovu. Međutim, ima dovoljno vremena do izbora na Kosovu i, ukoliko bi nastupili novi momenti, ukoliko bi se međunarodna zajednica ozbiljnije pozabavila suštinskim problemima Srba na Kosovu i ukoliko bi dala pozitivan signal u tom smeru, sigurno da ima prostora da se ta preporuka eventualno promeni i da se Srbi ipak pojave na izborima na Kosovu. Ono što nikako ne valja, to je disonantnost tonova političara iz Beograda", kaže Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: