Nužna reorganizacija EPS

Izvor: B92, Beta

Sreda, 04.08.2004.

11:18

Default images

Planirana reorganizacija "Elektroprivrede Srbije", prema oceni direktora EPS Vladimira Đorđevića ne sme biti zaustavljena.

Predlog zakona o energetici predviđa osnivanje dve kompanije koje će se baviti energetikom, ali zakon ne precizira kako će EPS izgledati po završetku procesa restrukturiranja.

Prema Predlogu, zakon predviđa mogućnost postojanja dva preduzeća, jednog koje će se baviti prenosom električne energije i upravljanjem elektroenergetskim sistemom, i drugog koji će se baviti proizvodnjom i distribucijom električne energije. Đorđević kaže da je najbolje da se iz sastava kompanije izdvoje prateće delatnosti koje ne učestvuju direktno u procesu proizvodnje, prenosa i distribucije struje.

U EPS postoji i odluka o osamostaljenju još osam preduzeća sa ukupno 2.600 zaposlenih. To su preduzeća koja ne bi bila u vlasništvu EPS, ali bi im bio garantovan posao u saradnji sa EPS.

Planom restrukturiranja EPS predviđeno je i izdvajanje pet preduzeća pomoćne delatnosti iz sastava preduzeća Površinski kopovi "Kostolac". To je, prema rečima direktora PK "Kostolac" Dragoljuba Lakovića, neophodno kako ne bi došlo do potpunog propadanja celog Kostolca. "Ako ne bude izvršena reorganizacija i ne dođe do odvajanja rada od nerada, biće upropašćen ceo ‘Kostolac’, što neki energetski lobiji željno iščekuju", tvrdi Laković. On objašnjava da će izdvajanjem tih pet preduzeća u naredne četiri godine ostati u sastavu EPS, a da se ona samo finansijski razdvajaju kako bi bili utvrđeni organizacija, cena usluga, prihodi i troškovi. "Ako posle četiri godine ta preduzeća ne budu tržišno poslovala biće likvidirana, a radnici će se vratiti u EPS, jer je on njihov osnivač. Medjutum, ako postanu profitabilna ona će imati mogućnost da budu privatizovana", kaže Laković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: