Štrajk i u kuršumlijskom "7. julu"

Kuršumlija --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Radnici Modne konfekcije "7. juli" drugi dan štrajkuju zahtevajući isplatu zaostalih plata i reviziju privatizacije.

Oko 200 radnika privatizovanog preduzeća "7. juli" u Kuršumliji u utorak ujutro je obustavilo rad i okupilo se ispred fabrike, javlja dopisnik B92 Ljiljana Danilović. Beta je javila da su radnici na kratko blokirali magistralni put Niš-Priština u znak protesta zbog neisplaćenih zarada. Radnici tog tekstilnog preduzeća su, posle protestne šetnje centrom grada, blokirali putni pravac prema Kosovu, ali su se posle upozorenja policije vratili u krug fabrike.

Predsednik Štrajkačkog odbora Živorad Veljović kaže da su radnici revoltirani visinom plata koje su primili za prošli mesec, koje su u rasponu od 700 do 4.000 dinara. "Naši zahtevi su da nam lični dohoci budu normalni, što znači da nam se uplaćuje socijalno, penziono, sve kao što je to po ugovoru predviđeno, kao što je kupljena firma", kaže Veljović.

Predstavnici Štrajkačkog odbora kažu da je njih četvoro u ponedeljak, pošto su stupili u štrajk, dobilo rešenja o prestanku radnog odnosa, a takođe im je zabranjen ulazak u krug preduzeća. Štrajkači su najavili blokadu magistralnog puta Niš-Priština kod Kuršumlije i da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahteva, javila je Beta.

Krajem prošle godine "7. juli" je na aukciji Agencije za privatizaciju otkupio privatni preduzetnik Bogdan Aleksić za 31 milion dinara. Vlasnik je bio nedostupan za komentar generalnog štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.