Radnici Kostolca nastavili protest

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2004.

11:55

Default images

Radnici kostolačkih površinskih kopova protestovali su i u nedelju ujutro simboličnom blokadom separatora.

Protest je održan zbog toga što je prema planu EPS-a predviđeno da se površinski kopovi izdvoje u samostalna preduzeća. Dok ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov poručuje da zahtevi neće biti ispunjeni, radnici upozoravaju da će se u ponedeljak ujutru okupiti u većem broju.

Dopisnik B92 Radoslavka Despotović javlja da je stotinak radnika Javnog preduzeća Površinski kopovi "Kostolac" blokiralo, na sat vremena, separatore na ugljenokopu Drmno, u želji da javnosti pokažu ko radi na separatorima i, kako su rekli, ko im uzima hleb iz ruku. Separatori su, inače, mašine na kojima se vrši odvajanje komadnog od sitnog uglja. Za te poslove su angažovana privatna predozeća ‘Požaravac prevoz’ i ‘Trans Ami’ iz Beloševca. Oni nisu radili tokom blokade u nedelju, a u neposrednoj blizini bilo je parkirano pedesetak kamiona privatnih prevoznika iz svih krajeva Srbije.

Na separatorima se dnevno proizvede oko 1.500 tona uglja, a, po ugovoru o kompenzaciji, angažovane firme dobijaju određeni procenat. Zaposleni su blokadom želeli da pokažu da za njih ima posla, ali da, umesto njih, angažuju ljude sa strane.

Reagujući na izjavu direktora kopova Dragoljuba Lakovića, koji je u subotu rekao da poslovodstvo neće razgovarati sa nezadovoljnim radnicima, član Štrajkačkog odbora Ljubiša Lazić rekao je da Laković i nema potrebe da sa njima razgovara, jer oni postaju socijalni problem države, dok je on uspeo ranije da se obezbedi, kao i da on pregovara sa preduzećima sa strane, a ne sa svojim radnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: