Pokrajinski izbori: Rasprave o sistemu

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2004.

11:10

Default images

Istoga dana kada i lokalni, u Vojvodini će se održati i izbori za pokrajinsku Skupštinu.

Nedavno je predložen i nacrt odluke o izboru tih poslanika, koji je izazvao nezadovoljstvo opozije na pokrajinskoj političkoj sceni. Pored razmimoilaženja oko kombinovanog izbornog sistema, rasprava se vodi i oko novog rasporeda izbornih jedinica, za koji opozicija predvođena Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom tvrdi da je reč o pokušaju vladajuće koalicije da obezbedi što veći broj poslaničkih mesta.

Kako iz Novog Sada izveštava dopisnik B92, Dragan Gmizić reč je, pre svega, o teritorijalnom pripajanju, odnosno razdvajanju tradicionalnih uporišta određenih političkih partija čime se smanjuje šansa za ulazak poslanika u parlament.

Emil Fejzulahi, član pokrajinske vlade i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, odbacuje ove optužbe: "Predlagač je išao logikom da se ujednači broj glasača koji daju jednog poslanika i tako je došlo do spajanja nekoliko izbornih jedinica."

Pored političkog osporavanja predloženog uređenja izbornih jedinica postoje i ona koja su pravno utemeljena. U nekoliko slučajeva se predlaže spajanje dve opštine u jednu izbornu jedinicu što predstavlja kršenje statuta pokrajine po kojem svaka opština mora da ima po jednog predstavnika u skupštini. Goran Bulajić, iz DSS-a, kaže: "Ja sam vrlo sumnjičav u pogledu da će predlog dobiti većinu, a ako i dobije, sigurno će podleći proveri ustavnosti i onda možemo opet da dođemo u situaciju da idemo po starom izbornom sistemu, što bi, bojim se, opet odgovaralo nekim opcijama koje niko nije rad da vidi u natpolovičnoj većini u skupštini."

Sednica skupštine koja će raspravljati o novom izbornom zakonu i predlogu rasporeda izbornih jedinica očekuje se 9. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: