"Malinari" odustali od blokade

Izvor: B92

Petak, 30.07.2004.

08:28

Default images

Posle razgovora s premijerom Srbije proizvođači malina su u četvrtak uveče odustali od blokade puteva.

Na pregovorima u Vladi Srbije dogovoreno je da budu odobrena dodatna kreditna sredstva za otkup maline, čime će, kako je saopšteno, biti omogućeno nalaženje kvalitetnog rešenja u sporu proizvođača i otkupljivača malina, a proizvođači malina su se saglasili s tim da država ne sme i ne može da određuje cenu poljoprivrednih proizvoda.

Predsednik Unije proizvođača jagodičastog voća Dragiša Terzić izjavio je za B92 da će Vlada odobriti kredite prerađivačima u cilju postizanja otkupne cene maline od jednog evra po kilogramu. "Prerađivači su dobili povoljna sredstva da isplate malinu, da ne žure s prodajom i da nemaju visoke kamate. Samim tim biće pokrivena razlika u ceni, cena otkupa će biti povećana. Na sastanku su bili i predstavnici zemljoradničke zadruge 'Arilje', koji su saopštili da su već izašli s cenom od 65 dinara, pa se sada očekuje cena od jednog evra po kilogramu malina", kaže Terzić.

Dragiša Terzić kaže da je dogovoreno i osnivanje Nacionalnog saveta za malinu, koji će delovati u cilju predupređivanja problema proizvođača malina. Terzić navodi da je Vlada spremna da odobri kredite i proizvođačima. “Vlada je spremna da omogući da i udruženja proizvođača maline konkurišu kod Fonda za razvoj i dobiju kredite za izgradnju hladnjača, kako ne bi dolazilo do problema sa otkupljivačima. Pokušaćemo da malinu izvozimo direktno na evropsko tržište i da preskočimo probleme koje smo da sada imali”, kaže Terzić.

Posle razgovora u Vladi razišli su se i proizvođači malina, koji su tokom čitavog dana bili blizu magistralnog puta Čačak-Požega, spremni da ga blokiraju i pored povećanog broja policajaca. Dopisnik B92 Novka Ilić javila je da se oko 1.500 proizvođača maline, iz nekoliko opština užičkog kraja, razišlo u četvrtak oko 19:00. Razlog za razlaz je informacija o sporazumu "malinara" i Vlade. Predsednik Organizacionog odbora Dragoš Adžić kaže da su "malinari" prilično zadovoljni postignutim dogovorom i da, kako sada stoje stvari, neće razmišljati o blokadi magistralnih puteva.

Udruženje "hladnjačara" pozdravlja odluku Vlade samo ako je reč o izdvajanju bespovratnih sredstava, kako bi proizvođačima bila isplaćena akontna otkupna cena od jednog evra za kilogram predate maline. Predsednik Upravnog odbora Udruženja Rade Ljubojević rekao je Beti da je "hladnjačarima" nejasno šta su se Vlada i proizvođači dogovorili. Ljubojević smatra da "hladnjačari" treba da otkupljuju malinu po tržišnim cenama, a da država subvencioniše proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: