Malinari odustali od blokade

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2004.

09:42

Default images

Nakon razgovora proizvođača malina sa premijerom, malinari su odustali od blokade puteva.

Vlada Srbije odobriće dodatna kreditna sredstva za otkup maline i na taj način će se omogućiti pronalaženje "kvalitetnog rešenja u sporu između proizvođača i otkupljivača malina u obostranom interesu", saopšteno je iz vlade. U saopštenju nije precizirano da li to znači pozitivan odgovor na zahtev malinara da otkupna cena kilograma maline bude jedan evro.

Kako je navedeno u saopštenju, u razgovoru Koštunice sa predstavnicima proizvođača malina iskazano je puno razumevanje za pronalaženje rešenja sa kojima se oni suočavaju, a "proizvođači malina saglasili su se da država ne sme i ne može da određuje cenu poljoprivrednih proizoda".

Predsednik Unije proizvođača jagodičastog voća Dragiša Terzić izjavio je za B92 da će vlada odobriti kreditna sredstva prerađivačima, u cilju postizanja otkupne cene maline od jednog evra po kilogramu. "Prerađivači su dobili povoljna sredstva da isplate malinu, da ne žure sa prodajom i da nemaju visoke kamate. Samim tim, sa tim povoljnim sredstvima dobiće se ona razlika u ceni, koja će moći da se poveća poljoprivrednim proizvođačima. Na sastanku su bili i predstavnici zemljoradničke zadruge 'Arilje', koji su saopštili da su već izašli sa cenom od 65 dinara, tako da se sada očekuje cena od 1 evra po kilogramu malina", kaže Terzić.

Dragiša Terzić kaže da je dogovoreno i osnivanje Nacionalnog saveta za malinu, koji će delovati u cilju predupređivanja problema proizvođača malina. Nakon postizanja dogovora, proizvođači tog voća povukli su se sa saobraćajnica u Arilju, koje su u četvrtak nameravali da blokiraju.

Kako javlja dopisnik radija B92 Novka Ilić, oko 1.500 proizvođača maline iz nekoliko opština užičkog kraja, razišlo se, oko 19 sati, sa magistralnog puta Čačak-Požega kod Kratovske stene. Razlog za razlaz je vrlo pozitivna informacija o sporazumu malinara sa vladom, koju su dobili iz Beograda. Ovim sporazumom se garantuje da će oni, ipak, imati ovogodišnju otkupnu cenu maline od jednog evra. Predsednik Organizacionog odbora Dragoš Adžić kaže da su malinari prilično zadovoljni postignutim dogovorom i da, kako sada stoje stvari, neće razmišljati o blokadi magistralnih puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: