Uskoro vojvođanski izborni zakon

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2004.

16:50

Default images

Vojvođanska Vlada usvojila je nacrte odluka o izbornim jedinicama i o izboru poslanika u pokrajinsku Skupštinu.

Prema usvojenim odlukama, koje treba da verifikuje i vojvođanski Parlament, izborni sistem će biti kombinovan, a umesto stotinu dvadeset postojaće šezdeset izbornih jedinica, javlja dopisnik B92 iz Novog Sada Miroslav Zadrepko.

Nova izborna pravila u Vojvodini predviđaju da se 60 pokrajinskih poslanika bira većinskim izbornim sistemom, s tim da će cela pokrajina biti jedna izborna jedinica i da će postojati cenzus od pet odsto. Drugih 60 poslanika se bira u šezdeset izbornih jedinica, koje će nastati uglavnom spajanjem ranijih 120, s tim da u drugi krug idu dva, a ne tri kandidata kao ranije, kaže pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec.

Ovakav sistem je izabran da bi se obezbedila adekvatna zastupljenost što većeg broja političkih opcija u Vojvodini, ali i kako bi se izbeglo da u Parlamentu bude suviše različitih stranaka, kaže Korhec. Novi izborni sistem za pokrajinske izbore, iako uvećava šanse manjih stranaka da uđu u Parlament, ipak verovatno neće doneti drastične promene u vojvođanskoj Skupštini. Uz ogradu da je dosta teško proceniti kakav će biti budući saziv Skupštine Vojvodine, procena je da najveće šanse za ulazak u paralament ima pet do sest stranaka.

Po rečima profesora Filozofskog Fakulteta u Novom Sadu Mikloš Biroa, najveće šanse za ulazak u parlament imaju Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Srpska radikalna stranka, dok su te šanse nešto manje kod Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke Srbije, kao i kod G17 plus, dok će ostalim strankama to biti veoma teško, smatra naš sagovornik.

Kakav će zaista biti novi saziv vojvođanske Skupstine, znaće se posle devetnaestog septembra, pošto se očekuje da će izbnori u Vojvodini biti zakazani upravo za taj dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: