Zakon o učešću vojnika SCG u misijama

Izvor: B92

Petak, 23.07.2004.

08:35

Default images

Savet ministara SCG utvrdio je Nacrt zakona o učešću profesionalnih vojnika u mirovnim operacijama u svetu.

Tim zakonom, koji će posle dobijene saglasnosti država-članica, biti upućen u skupštinsku proceduru, stvara se pravni osnov da državna zajednica ispuni međunarodne obaveze kao članica Ujedinjenih nacija i da reguliše status i položaj svojih pripadnika u misijama u svetu, navodi se u saopštenju Saveta ministara.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je učešće profesionalnih vojnika u mirovnim misijama u svetu obaveza Srbije i Crne Gore jer mora biti deljena odgovornost za svetsku politiku mira. Tadić je naveo da odluku o slanju trupa u neku ugroženu oblast može da donese jedino Parlament. On kaže da je SCG od UN dobila samo poziv da učestvuje u misiji na Haitiju. “Mi nikada nismo konkretizovali, dok sam ja bio ministar Vojske, kuda bi mogla, u budućnosti, da ide naša profesionalna vojska. Nikad niko nije pominjao naše vojnike koji služe vojni rok, već samo profesionalne, specijalno obučene vojnike. Jedna jedina zvanična ponuda od UN je konačno stigla, to je Haiti. Sva nagađanja u medijima su zaista samo nagađanja, i mi smo i to što je bilo u medijima prolazili tehnički, ali niko nije odlučivao o slanju naše vojske na bilo koju od destinacija, uključujući Haiti”, rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: