Izveštaj SCG pred Komitetom UN

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2004.

08:30

Default images

Predstavnici Srbije i Crne Gore predstavljaju prvi izveštaj Komitetu UN za ljudska prava u Ženevi.

Komitet će kasnije razmotriti da li se i koliko u državnoj zajednici SCG poštuju obaveze preuzete Paktom o građanskim i političkim pravima. Osamnaest nezavisnih eksperata Komiteta ispitaće inicijalni izveštaj i sa članovima delegacije iz SCG razmotriti da li se i u kojoj meri na njenoj teritoriji sprovode obaveze preuzete potpisivanjem Pakta, kakva su prava na život, slobodu, bezbednost i brojne druge.

Misiju SCG predvode Jelena Marković, kao šef delegacije i Vladimir Božović, kao zamenik šefa delegacije. Na prepodnevnom zasedanju, delegacija SCG je stigla da izloži odgovore na deset pitanja među kojima su kršenje ljudskih prava tokom akcije "Sablja", odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnom odluku o uvođenju vandrednog stanja, određeni teški slučajevi kršenja ljudsta prava, ubistva, nestanke osoba u periodu 1992 – 2002. godine, gđe je posebno apostrofiran slučaj četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, gde je članovima Komiteta predstavljena dosadašnja aktivnost na otkrivanju, hvatanju i suđenju organizatorima, izvršiocima i neposrednim počiniocima toga teškog krivičnog dela. Biće predstavljen i slučaj i u vezi sa nestankom, otmicom i kasnijim ubistvom bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, koji je takođe dobio sudski epilog, rekao je Božović.

Božović za B92 govori i o predlogu koji je naša delegacija iznela pred Komitet: "Ja sam se osvrnuo i na teška i drastična kršenja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga. Mi smo dali predlog, ja i ambasador Šahović, da se od UNMIK-a zatraži izveštaj po tom pitanju. Prema prvim reakcijama članovima Komiteta, čini mi se da će taj naš zahtev naići na pozitivnu reakciju i odobravanje".

Jelena Marković, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava izjavila je za naš radio da je predstavljanje izveštaja, redovna procedura koju mora svaka članica UN da ispuni. Ona je rekla da će se u nastavku zasedanja raspravljati o sledećim oblastima:

"Mi već otprilike znamo koja su posebna interesovanja Komiteta. Ona su u vezi sa zločinima i povredama humanitarnog prava u prethodnoj deceniji, za suđenja za ratne zločine u zemlji, kao i za saradnju sa Haškim tribunalom. Takođe su zainteresovani i za situaciju Roma i pitanje diskriminacije, kao i za položaj žena. Posebno ih interesuju i dodatna pitanja, pošto izveštaj ne pokriva taj period, koja su u vezi sa akcijom ‘Sablja’ i pitanjem ljudskih prava u zemlji", rekla je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: