Generalni sekretar NATO u Beogradu

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2004.

08:15

Default images

Jap de Hop Shefer kaže da su Hag i povlačenje tužbe protiv NATO uslovi za ulazak SCG u Partnerstvo za mir.

Saradnja sa Haškim tribunalom bila je i glavna tema razgovora koje je u Beogradu sa najvišim zvaničnicima vodio generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Shefer je rekao da je sada "lopta u dvorištu SCG a ne Tribunala".

"Iskreno se nadam i očekujem da na teritoriji SCG duvaju pravi vetrovi i da će ti dobri vetrovi oduvati SCG  ka evropskim integracijama i u onom pravcu koji svi očekuju. Ja ću se lično založiti da uradim sve što mogu da podržim te dobre vetrove i da se uverim da će se SCG uskoro pridružiti partnerstvu za mir", rekao je Jap de Hop Shefer.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović rekao je da se građanima SCG "mora sasvim jasno staviti do znanja da su nam vrata za ulazak u Partnerstvo za mir" otvorena: "Da li ćemo ući u Partnerstvo za mir, zavisi od toga da li mi želimo da prekoračimo taj prag. Taj prag možemo prekoračiti jedino ako smo spremni i hrabri da ispunimo svoje obaveze. Te obaveze nisu misteriozne, veoma su jasne. Imamo širi demokratski konseznus, i u Srbiji, i u Crnoj Gori, da obaveze prema Hagu moramo ispuniti, da slučajeve, kao što je slučaj Mladić i slučajevi ostalih osumnjičenih za ratne zločine, mi moramo završiti u skladu sa sopstenim zakonom. To su teške odluke, ali upravo te teške odluke treba donjeti da bi narod išao napred", rekao je predsednik Marović.

Jap de Hop Shefer  je tokom popodneva razgovarao sa premijerom Vojislavom Koštunicom,  i sa šefom diplomatije Vukom Draškovićem, ministrom odbrane Prvoslavom Davinićem, kao i sa  premijerom i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i Filipom Vujanovićem.

Ovo je, inače, bila prva radna poseta generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera Beogradu od kada je stupio na tu dužnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: