Pokrenuta procedura – generali u Hag

Izvor: B92

Petak, 02.07.2004.

08:14

Default images

Ministarstvo spoljnih poslova SCG pokrenulo je proceduru za izručenje četvorice generala Haškom tribunalu.

Osam meseci nakon podizanja optužnice Haškog tribunala protiv četvorice policijskih i vojnih generala, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića, SMIP je prosledio Okružnom sudu u Beogradu i Ministarstvu pravde optužnicu. Tim činom SMIP-a formalno je pokrenuta procedura za izručenje generala Haškom tribunalu.

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je u četvrtak za B92 da je, po proceduri, njegovo ministarstvo nadležno samo za prosleđivanje haških optužnica domaćim institucijama, a da sledeći potez treba da načine pravosudni organi. 

Ministar pravde Zoran Stojković najavio je da će, prema proceduri, Okružni sud pozvati optužene generale na saslušanje, a da nakon toga sledi izručenje Haškom tribunalu. "Sud mora da postupi po optužnici i da pozove generale da daju izjave, a zatim sud treba da donese odluku o izručenju. Po odluci suda, MUP Srbije bi trebalo da ih izruči Hagu", rekao je ministar Stojković za Beograd 202.

Niko od optuženih generala nije bio dostupan za komentar pokretanja procesa. General Vladimir Lazarević u četvrtak je za "Blic" izjavio da ne razmišlja o dobrovoljnoj predaji već samo o tome da je došlo vreme da država nađe načine i mogućnosti da to pitanje reši u skladu sa nacionalnim i državnim interesima. Gostujući u emisiji Kažiprst, prošle nedelje, Nebojša Pavković je rekao da haški istražitelji nemaju dokaze za svoje optužbe i da će u Hag otići samo ako narod Srbije tako odluči, a ne onako kako su otišli Vojislav Šešelj i Veselin Šljivančanin.

Ukoliko generali budu izručeni Haškom tribunalu, Vlada Srbije bi mogla da ostane bez većine u parlamentu. Naime, funkcioner Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će SPS prestati da podržava Vladu ako četiri vojna i policijska generala, ili bilo koji građanin Srbije, budu izručeni tribunalu. "Koliko je meni poznato, potez Vuka Draškovića neće proizvesti nikave pravne posledice, jer su optužnice već bile razmatrane, i Vojska i Vlada Srbije su na njih imale prigovore. Dok se ti prigovori ne razmotre i dok Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom ne ukine te prigovore, nikakvih izručenja ne može biti", rekao je Dačić.

Na takav stav socijalista, odgovorio je gostujući na RTS-u, šef diplomatije Vuk Drašković: "Podrška onih koji bi, izgleda, pristali na to da Srbija bude izolovano ostrvo u moru evropskih naprednih, srećnih naroda i demokratija, ne treba uopšte da nas zanima. Ova zemlja mora u Evropu i ovde se radi o odbrani Srbije i o interesu nacije i države", rekao je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: