SFOR pretražuje vojne objekte

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2004.

10:00

Default images

Vojnici SFOR-a od četvrtka rano ujutro pretražuju vojne objekte u Han Pijesku, na Romaniji, blizu Sarajeva.

SFOR ne dozvoljava prilaz selu Crna Rijeka, gde je tokom rata u BiH bilo sedište generala Ratka Mladića. “Pretražujemo određeni objekat kako bi stvorili bezbedno okruženje, a u okviru mandata međunarodnih snaga”, izjavio je portparol SFOR-a Mark Houp. 

Mada su sve zvanične informacije šture i obavijene tajnovitošću, akcija na području Han Pijeska, najverovatnije je usmerena na kontrolu vojnog objekta Koljak. Radi se o podzemnom objektu, koji je, kao ostavština JNA, pripao Vojsci Republike Srpske. Ovaj je objekat izgrađen za potrebe boravka u slučaju upotrebe hemijskog i biološkog oružja i, kao takav, u mogućnosti je pružiti dugotrajnu zaštitu.

Agencija Srna javlja da je u četvrtak predveće bilo uočljivo manje pregrupisavanje pripadnika multinacionalnih snaga Pripadnici SFOR-a, uglavnom američki vojnici, započeli su sa pripremama za duži boravak na punktu kod policijske stanice u Han Pijesku, što upućuje na zaključak da se radi o akciji širih razmjera. Vojnici su podigli šatore, instalirali WC kabine, i pripremili velike količine hrane i cisterne vode, a postavljen je i agregat i veliki reflektor.

Portparol SFOR-a Mark Houp potvrdio je Srni u četvrtak kasno uveče da pripadnici SFOR-a ostaju do daljnjeg na ovom prostru. "Akcija i dalje traje", rekao je Houp, koji nije mogao da da više podataka o ovoj akciji.

Portparol Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, Radovan Pejić, o akciji kaže: “Podršku ovoj akciji pripadnicima SFOR-a pruža određen broj policajaca Centra javne bezbednosti Srpsko Sarajevo. Akcija teče bez incidenata, a o njenom cilju i rezultatima akcije, SFOR će izdati posebno saopštenje”.

Da bi ova akcija mogla biti ozbiljnija od, kako je navedeno uobičajene i rutinske, govori  upozorenje stanovnicima da ne prilaze području koje se pretražuje. Inače, prema najavama, nije planirano ničije privođenje.

SFOR je saopštio da žali zbog eventualnih neprijatnosti za građane. Akciju međunarodnih snaga prati i direktor policije RS Radomir Njeguš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: