Ešdaun smenio 60 funkcionera RS

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2004.

07:55

Default images

Pedi Ešdaun smenio je juče predsednika Skupštine RS i predsednika SDS-a - Dragana Kalinića i ministra policije Zorana Đerića.

Osim nih, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je smenio još 57 osoba, u okviru mera koje bi trebalo da doprinesu što bržem pristupanju BIH - NATO programu Partnerstvo za mir.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Pedi Ešdaun je izjavio da njegova odluka o smeni 59 funkcionera "nije udar na Republiku Srpsku niti na jedan narod". On je tu odluku, u intervjuu koji objavljuju banjalučke Nezavisne novine, ocenio kao "kažnjavanje malog broja korumpiranih političara kojima je sloboda Radovana Karadžića važnija od budućnosti zemlje". "Ovom odlukom želeo sam da dam priliku da u RS počnu delovati nove progresivne snage, ali i priliku da se SDS reformiše", rekao je Ešdaun i najavio da će, ako političari ne iskoriste ovu šansu, izreći mnogo radikalnije sankcije. "Sada sam im dao priliku da iskorene korov u RS i ovoj zemlji pruže priliku da se približi Evropi i NATO. Šta će se sledeće desiti, odlučuju političari u RS, a ne ja", rekao je on.

Ešdaun je kazao da vlasti RS za devet godina nisu izručile nijednog optuženog za ratne zločine i da BiH ne može biti talac malog broja korumpiranih političara. Upitan da li zbog svoje odluke očekuje blokadu vlasti, on je kazao da to ne može sprečiti, ako političari žele potpunu izolaciju zemlje. Odgovarajući na pitanje da li su opravdane optužbe političara iz RS da se ovim smenama kažnjava i ugrožava RS, on je podvukao da položaj Republike Srpske štiti Dejton. "Kad bih to i hteo da menjam, ja to ne mogu. Ovo nije napad na RS, jer je njen položaj zaštićen po međunarodnom pravu. Ali, to ne znači da RS ne mora poštovati međunarodno pravo", zaključio je Ešdaun.

"Smijenjen sam i zbog toga što SDS nije omogućio hapšenje Radovana Karadžića. Takva vrsta obaveze koja se traži od jedne partije, bez primjera je u političkoj i pravnoj praksi. Ali, eto, i to je ovdje ispostavljeno kao zadatak meni i SDS-u", kazao je Kalinić, zaključivši da su mnogi nemoćni pred činjenicom da Karadžića čuvaju bog i anđeli i to je, kako je rekao, jedina istina.

Vlada RS prihvatila je na vanrednoj sednici odluke Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna o smenjivanju ministara unutrašnjih poslova i privrede i energetike Zorana Đerića i Milana Bogićevića. Ovo je novinarima preneo potpredsednik Vlade RS Omer Branković, koji nije, međutim, želeo da iznese detalje o vanrednom vladinom zasedanju.

Predsednik Republike Srpske, Dragan Čavić, izjavio je da je odluka Ešdauna "drakonska, neviđena i nečuvena u savremenom demokratskom svetu". "Ova odluka je slom demokratije i ulogu međunarodne zajednice u BiH iz statusa privremenog partnera pretvara u status apsolutnog vladara", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci. On je ocenio da te sankcije "predstavljaju direktno kršenje građanskih i ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim konvencijama koje je BiH ratifikovala kao članica Saveta Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: