Ešdaun smenio Kalinića i Đerića

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2004.

10:14

Default images

Dragan Kalinić potvrdio je da ga je sa funkcije predsednika Narodne skupštine RS u sredu smenio Pedi Ešdaun.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Pedi Ešdaun, smenio je predsednika skupštine RS i predsednika SDS-a, Dragana Kalinića, i ministra policije RS, Zorana Đerića, kao i još 57 osoba, u okviru mera koje bi trebalo da doprinesu što bržem pristupanju BIH - NATO programu Partnerstvo za mir.

Smenjeni predsednik skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić, tvrdi da je hipoteza u izveštaju međunarodnog revizora da SDS finansira optužene za ratne zločine izneta bez i jednog valjanog dokaza: "Smijenjen sam i zbog toga što SDS nije omogućio hapšenje Radovana Karadžića. Takva vrsta obaveze koja se traži od jedne partije, a SDS je već godinama samo segment sadašnje izvršne vlasti, bez primjera je u političkoj i pravnoj praksi. Ali, eto, i to je ovdje ispostavljeno kao zadatak meni i SDS-u. Ono što sam mogao na tom planu, učinio sam kroz zakonodavnu djelatnost i proklamovanje političke volje u RS da njeni organi i institucije ispune svoje međunarodne obaveze." Kalinić je zaključio da su mnogi nemoćni pred činjenicom da Karadžića čuvaju bog i andjeli i to je, kako je rekao, jedina istina.

S druge strane, smenjeni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Đerić, smatra da je iskorak koji je MUP napravio na planu primjene Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom veliki napredak u odnosu na sve što je do sada učinjeno. U obrazloženju odluke visokog predstavnika je, međutim, navedeno da je smenjen zbog "funkcionalne odgovornosti."

Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević, izjavio je da je nakon objavljivanja revizorskog izveštaja očekivao neke smene, ali ne tolikog broja ljudi. On nije konkretno odgovorio da li će se srpski predstavnici povući iz organa vlasti na državnom nivou, navodeći samo da institucije RS moraju biti sačuvane. "Ja sam formirao tim stručnjaka koji će analizirati mnoge scenarije, moguće scenarije i dalekosežnost ovih odluka kako bi na najbolji način dao odgovor na njih, kako bi ih očuvao i vladina politika će biti takva da očuva institucije i obezbjedi potpuno stabilno stanje i pored veoma, da kažem, opsežnih odluka Visokog predstavnika", rekao je Mikerević.

Vlada RS prihvatila je na vanrednoj sednici odluke Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna o smenjivanju ministara unutrašnjih poslova i privrede i energetike Zorana Đerića i Milana Bogićevića. Ovo je novinarima preneo potpredsednik Vlade RS Omer Branković, koji nije, međutim, želeo da iznese detalje o vanrednom vladinom zasedanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: