Bez podrške u razgovorima s Mladićem

Izvor: Beta

Petak, 25.06.2004.

12:32

Default images
Ton Karemans je kazao u petak da je bio "prepušten sam sebi" u pregovorima sa Mladićem.

 Muslimanske izbeglice iz Srebrenice bile su okupljene u bazi bataljona Unprofora kojim je holandski pukovnik komandovao. Nastavljajući iskaz na sudjenju oficiru Vojske Republike Srpske Vidoju Blagojeviću, optuženom za saučesništvo u genocidu u Srebrenici, Karemans je rekao da je 11. jula 1995. godine, pošto su srpske snage ušle u enklavu, od svojih pretpostavljenih u Sarajevu tražio da se pregovori sa Mladićem odvijaju na višem nivou. Karemans je dodao da, medjutim, "niko nije došao", iako mu je bilo rečeno da će stići izaslanici tadašnjeg komandanta Unprofora generala Bernara Žanvijea.

"Mi smo bili prepušteni sami sebi... Nešto se moralo uraditi. Na sastanku u hotelu Fontana u Bratuncu predložio sam Mladiću da razgovaramo o izbeglicama... Da li je trebalo da ih ostavimo tamo da umru od gladi, jer nije bilo dovoljno hrane ili da ih vratimo u Srebrenicu, što nije bilo moguće ili da im omogućimo da odu, što su i oni želeli", naglasio je svedok.

U sudnici je prikazan deo snimka sa tog sastanka održanog 11. jula uveče na kojem Karemans traži od Mladića da se muslimanskim izbeglicama omogući prolaz i pruži pomoć, a komandant VRS na njega viče, zahtevajući da NATO prekine vazdušne napade na srpske položaje jer u suprotnom "neće biti dobro".

"Vi ste nas izolovali, naročito onaj vaš Van den Bruk", prebacio je uzgredno Mladić Karemansu, aludirajući na šefa holandske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: